A la recerca de projectes ciutadans solidaris per a la “nova societat que deixarà la pandèmia”
La plataforma de col·laboració Frena la Curva -que compta des del seu inici amb el suport del centre d'innovació Las Naves de València- ha llançat una convocatòria per a recopilar idees ciutadanes sorgides durant la pandèmia que puguen tindre continuïtat després d'ella.
D'aquesta manera, es pretén que els nous projectes que han nascut per a donar resposta a necessitats durant el confinament puguen escalar-se i consolidar-se en el nou context que deixarà la pandèmia, marcat per la crisi econòmica i la reconstrucció social.
A través de la convocatòria 'Desafiaments Comuns per al dia després', que comença el pròxim 20 d'abril, ciutadania, persones voluntàries, activistes, emprenedors i empleats públics, donaran forma a iniciatives “per a una nova societat”.
Les categories temàtiques en les quals poden englobar-se els projectes van des d'atenció i cura de majors, fins a comerç local o teletreball i digitalització. Es valorarà eminentment el seu potencial social i la seua capacitat de replicació en altres ciutats i països, per a fomentar l'intercanvi de coneixement i la cooperació mútua.
“Desafiaments Comuns pretén que tota aqueixa explosió de creativitat ciutadana i solidaritat que s'ha generat arran de la pandèmia puga canalitzar-se i ser un recurs important en el complex moment que sobrevindrà els pròxims mesos: el de la reconstrucció social i econòmica”, apunta el director general de Govern Obert i Innovació Social, Raúl Oliván.
Tot aqueix “cabal d'idees” -i l'“esperit comunitari” que les encoratja- tindran oportunitat ara de desenvolupar-se més enllà del confinament i la crisi sanitària, ja que els projectes que tiren avant comptaran amb l´“apadrinatge” per part d'una empresa o institució que possibilite la seua posada en marxa.
Per a això, s'haurà realitzat amb anterioritat una preselecció de 10 projectes que es treballaran per equips als quals s'assessorarà i dirigirà durant el procés. “Rebran mentoria i acceleració i a més seran documentades a manera de repositori obert a través d'un podcast, un còmic, un reportatge i un vídeo en la nostra web, amb l'objectiu que es puguen clonar en altres ciutats”, explica Oliván.
Iniciatives individuals o col·lectives
Les iniciatives podran presentar-se de manera individual o col·lectiva (des de la teua organització, universitat, laboratori o institució) a partir del 20 d'abril (Fase 1). Del 23 al 25 del mateix mes (Fase 2), es triaran els projectes i es formaran els equips, constituïts entre 10 i 20 persones voluntàries. Del 26 d'abril al 2 de maig (Fase 3), els equips rebran tallers formatius per part dels col·laboradors en Frena la Curva.
En ells es parlarà d'emprenedoria i innovació, treball en xarxa, tecnologies emergents i Agenda 2030, entre altres assumptes, perquè puguen implementar-los en el desenvolupament de la seua pròpia idea. El 2 de maig (Fase 4), en un festival online que durarà quasi tot el dia, els projectes finals veuran la llum amb intervencions breus d'entre 3 i 5 minuts. Durant la jornada tindran lloc també tallers pràctics, presentació de resultats, taules redones i debats i conferències inspiradores tipus TED.
En l'última fase (Fase 5), es promourà la connexió amb entitats, empreses i laboratoris que puguen acomodar aquestes idees en el seu acompliment professional, així com campanyes de micromecenatge en plataformes web com a Degoteig. És important assenyalar que tot el procés tindrà lloc online, des de l'obertura d'inscripcions fins al festival final.
El comité de selecció dels projectes estarà format per integrants de tots els grups col·laboradors en Frena la Curva, que valoraran segons criteris de viabilitat que es done resposta de manera concreta i precisa als desafiaments plantejats, que tinguen capacitat d'articular-se o vertebrar-se amb altres iniciatives i puguen ser reproduïts i adaptats a altres contextos. Es posarà el focus, així mateix, en què els projectes se sostinguen sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030.
Els projectes finals hauran d'estar sota llicències lliures que reconeguen a l'autor i les persones que han col·laborat en el seu desenvolupament. Les persones interessades a participar poden llegir les bases en Frenalacurva.net.
Les iniciatives poden abastar una gran diversitat de temes dins de les àrees de cures; desenvolupament econòmic i social; desenvolupament econòmic i social...
0