Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Plataforma per la Llengua rep 14 queixes per discriminació lingüística a Balears el 2023

Imatge d'arxiu d'una manifestació a Palma en defensa del català

Europa Press

0

La Plataforma per la Llengua ha rebut un total de 14 denúncies per situacions de discriminació lingüística a Balears durant el 2023, segons l'informe anual de l'entitat.

L'estudi, publicat aquest dimarts, recull 113 situacions en què catalanoparlants asseguren haver patit discriminacions lingüístiques per part de treballadors de les administracions públiques, un 90% de les quals han estat notificades directament al servei de queixes i consultes de la Plataforma per la Llengua. Del total, 14 s'han produït a les Balears.

Així, l'informe exposa diferents queixes de ciutadans de les Illes que asseguren haver patit discriminació per raó de llengua per part de treballadors del Servei de Salut de les Balears (IbSalut), de la Policia Nacional, de la Guàrdia Civil, de la Federació d'Entitats Locals de Balears (Felib) i una direcció general del Govern.

Segons recull el document, a l'arxipèlag balear les queixes per discriminació lingüística han augmentat el 2023 en relació amb l'any anterior, passant de cinc el 2022 a 14 el 2023.

Des de Plataforma per la Llengua subratllen que aquestes situacions es produeixen a tots els territoris catalanoparlants i que es concreten en “exigències i pressions de parlar en castellà, dilacions i obstacles pel fet de parlar en català i en l'impediment d'accedir al servei o a la atenció per aquest mateix motiu”.

En aquesta línia, lamenten que l'absència d'un requisit general dels treballadors públics de dominar el català, així com “l'absència de mecanismes efectius” per garantir el dret d'expressar-se en català, entre altres qüestions, contribueixen a crear un clima de “abús i impunitat”.

Etiquetas
stats