El procés electoral més concorregut de la història de la Politècnica ha acabat amb l'elecció d'Enric Fossas, catedràtic d'automàtica a l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), com a nou rector de la universitat. Fossas, elegit amb un 57,4% dels vots ponderats en la segona volta, va anunciar la seva candidatura en un claustre extraordinari en el que es van reprovar les principals mesures preses el curs passat per l'equip del fins ara rector Antoni Giró.
La seva candidatura es presentava com una proposta de renovació de la gestió de la universitat davant el malestar que en els últims mesos va fer evident la comunitat universitària. S'ha imposat a la candidatura d'Antoni Elias, que ha rebut el 42,6% dels vots ponderats, acusat des de diversos sectors de la universitat de ser una opció continuïsta.
En declaracions a aquest diari, Fossas assegura que la prioritat immediata del seu equip és l'actual situació econòmica de la UPC, amb un dèficit acumulat de 110 milions d'euros. Com van prometre en campanya, explica que duran a terme una auditoria externa per conèixer l'estat real dels comptes de la universitat i els compromisos de la UPC amb altres institucions, com es dóna en campus del Besòs. A més, assegura que es reuniran en molt curt termini amb la Generalitat per estudiar “els camins possibles”.
A part de les qüestions d'urgència, Fossas defineix així els objectius de la seva gestió: “Donar veu a les persones, delegar en diverses persones la tasca del govern de la universitat, fer un govern transparent i obert a la participació”. En un comunicat, el seu equip afegeix que “cal incentivar la màxima participació, perquè així les actuacions es poden dur a terme amb tot el consens possible” i que es proposen “exercir un bon govern, que vetlli per la responsabilitat social que una universitat pública ha d’assumir”.
Pel que fa al preu de les matrícules, asseguren que s'oposen a l'augment “perquè en temps de crisi i quan a molts estats europeus l’ensenyament superior ja és gratuït, cal que tothom que s’ho mereix i té aptituds pugui accedir a la universitat”.
Alta participació
En aquestes eleccions, les primeres en les que es presentaven més de dos candidats a la UPC, la participació ha batut rècords: ha estat del 54,6% a la primera volta i del 53,9% a la segona, segons la ponderació del vot per sectors. En termes absoluts, la xifra ha estat el 19,5% a la primera volta i el 20,3% a la segona, donat que l'estudiantat, el col·lectiu que menys participa, és el més nombrós però al seu vot val el 24% del total.
La implicació de la comunitat universitària de la UPC, sobretot dels treballadors, ha estat la més alta en les darreres eleccions de les universitats de l'àrea metropolitana. La participació del professorat doctor amb vinculació permanent a la Universitat (d'un 78,2%) i del personal d'administració i serveis (d'un 73,6%) ha superat la de totes les universitats de l'entorn. En el cas de l'estudiantat ha estat d'un 12,89%, més baixa però només superada per les darreres eleccions a la UAB.