El 9-N assoleix els 2,25 milions de vots
Prop de 2,25 milions de catalans s'han mobilitzat per votar aquest 9-N. Aquestes són les estimacions de la Generalitat tenint en compte que amb el 88,43% de les taules escrutades han votat 2.043.226 persones. La victòria, com era d'esperar, ha estat pel 'sí' a la independència de Catalunya, amb el 80,72% dels vots per ara. Aquest percentatge significa que seran aproximadament unes 1,8 milions de persones les que hagin donat suport aquest diumenge a la separació de Catalunya de la resta de l'Estat. El missatge d'aquest 9-N, que ha omplert el territori de cues davant dels punts de votació, és segons el president de la Generalitat que Catalunya vol governar-se a si mateixa.
La vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, ha facilitat aquestes xifres passada la mitjanit i després de les valoracions del president i els principals partits polítics, que han qualificat la jornada d'un èxit democràtic. Després del 'sí' a la independència, la segona opció més votada ha estat el 'sí-no' -'sí 'a que Catalunya sigui un nou Estat però' no 'independent-, amb un 10,11% dels vots. El 'no' ha sumat el 4,55% de les paperetes, i la resta han estat vots blancs i nuls. La participació final, calculada en base al padró, seria d'un 30,7%.
“Des de la carta de divendres no he rebut res”
A pocs minuts d'obrir el punt de votació de l'institut XXV Olimpíada, al barri de Sants de Barcelona, el cap d'estudis del centre comentava que no ha rebut cap ordre per part de l'Administració o dels Mossos d'Esquadra. “Des de la carta de divendres no he rebut res”, assegurava Narcís Fradera, en relació a la missiva de la Delegació del Govern a Catalunya que l'alertava del seu deure de complir amb la llei. Fradera es passejava entre el tràfec de voluntaris que copaven el menjador de l'institut, ocupat per dotze meses de votació. A fora, gairebé un centenar de persones feia cua al crit de “votarem”, fins que s'han obert les portes i han començat a desfilar els votants.
Hi ha hagut alguns dubtes en aquest institut sobre com s'havia de desenvolupar el procés de votació, amb nerviosisme a pocs minuts d'arrencar la jornada, però quan han començat a entrar els participants la votació ha estat fluïda. A l'entrada de l'institut, destacava un altre punt de votació, en aquest cas per denunciar davant l'ONU i el Parlament Europeu l'actitud del Govern espanyol davant la reivindicació del dret a decidir català.