Ciutadans, PSC i PP segellen la seva unitat d'acció anti-independentista amb recursos al Constitucional
Aturar la votació sobre la resolució independentista de Junts pel Sí i la CUP s'ha convertit en l'únic objectiu de Ciutadans, PSC i PP en l'arrencada de legislatura. Si durant els últims dies l'havien intentat amb un exercici de filbusterisme del PP, que no s'ha constituït com a grup per intentar bloquejar, sense èxit, la Junta de Portaveus, aquest dimecres els tres grups han optat per la via judicial, presentat recursos d'empara davant el Tribunal Constitucional.
La unitat d'acció dels tres partits contra l'independentisme s'ha visualitzat amb la foto conjunta davant l'Alt Tribunal, tot i que cada formació ha optat per un un recurs per separat. Amb ells, pretenen que el Constitucional impugni un ple extraordinari que els independentistes volen celebrar el proper dilluns 9 de novembre i que precisament considera el Constitucional “deslegitimat i sense competència”.
Els escrits presentats pels tres grups, malgrat ser diferents, giren al voltant de dues qüestions: l'admissió a tràmit de la resolució de Junts pel Sí i la CUP, que consideren il·legal, i la convocatòria de la Junta de Portaveus sense estar constituït el grup del PP.
Arguments dels partits
Ciutadans considera que Forcadell es va saltar el reglament del Parlament en convocar als portaveus sense estar tots els grups constituïts i sense esgotar el termini legal per a constituir-se. A més, els taronges entenen que es van vulnerar els drets dels seus diputats al acceptar una declaració que constitueix “un xoc frontal contra l'ordenament jurídic”, raó per la qual la Mesa no podria admetre-la a tràmit.
Per la seva banda, el PSC argumenta en el seu recurs que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va vulnerar els drets dels diputats socialistes a “accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics”, en haver-los negat l'assistència jurídica sobre la cabuda de la resolució independentista a l'ordenament jurídic vigent. Els d'Iceta reclamen al Constitucional que deixi sense efecte la Junta de Portaveus d'aquest dimarts que va possibilitar la convocatòria del ple del 9 de novembre.
Arguments similars esgrimeix el PP, que entén que la Junta de Portaveus no podia celebrar-se per no estar constituït el seu grup i trobar-se dins del termini reglamentari per a constituir-se. Com Ciutadans i PSC, considera que la proposta és “contrària a dret i inconstitucional de manera palmària i evident”, de manera que la Mesa no pot admetre-la a tràmit.
Forcadell, avalada pels serveis jurídics del Parlament
De les acusacions formulades avui pels tres partits anti-independentistes es va defensar dimarts la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, que va assegurar que la Junta de Portaveus s'havia convocat per respondre a la petició de resolució dels grups en el termini establert per el reglament, que és de quatre dies. Segons va defensar en roda de premsa després de la Junta, els drets dels diputats del PP s'hauria reconegut igualment a l'haver estat convidats a la Junta i haver assistit aquests. Els serveis jurídics del Parlament avalaven la decisió de la presidenta de la Cambra amb un informe que assegurava que el PP s'havia constituït de facto com a grup en interposar recursos i participar amb veu a la Mesa.
Si el Tribunal Constitucional accepta els recursos d'empara, cosa que podria passar aquesta mateixa setmana, podria deixar sense efecte el ple extraordinari on es preveu discutir la declaració, moment en el qual els grups haurien de decidir si desobeir per aprovar la resolució tal com planteja el text de la mateixa resolució, o fer marxa enrere.