La CUP culmina el seu viatge municipal amb l'entrada a Barcelona
Somriures i crits d’alegria al número 180 del carrer Casp, a la seu de la CUP, per l’entrada de la formació a l’Ajuntament i els bons resultats obtinguts a diferents municipis arreu de Catalunya. La cautela i precaució mostrades just després dels resultats dels primers sondejos a peu d’urna han deixat pas a l’eufòria continguda fins última hora. La formació posa per primera vegada un peu al consistori de la capital catalana, on ha aconseguit obtenir 3 regidors, i entra també per primera vegada als ajuntaments de Lleida (2) i de Tarragona (2). A Girona, on ja tenen representació, es converteixen en la tercera força al consistori amb 4 regidors.
La mateixa energia i optimisme que es respiraven en l'acte final de campanya de la CUP, celebrat divendres a les Cotxeres de Sants, han inundat aquest diumenge a la nit la seu de la formació independentista ‘rupturista’. En un moment on les seves candidatures arran del territori estaven fortes, Barcelona era una plaça difícil aquest 24 de Maig. A diferència del 2011, quan es van quedar a les portes del consistori amb només 11.805 vots, la CUP ha entrat ‘amb força’ en aquestes municipal. Mentre la disputa se centrava en Trias i Colau, la CUP ha aconseguit fins a 3 regidors: María José Lecha, Maria Rovira i Josep Garganté.
Una somrient María José Lecha, l’alcaldable de la CUP Capgirem Barcelona, ha assegurat, acompanyada dels següents a la llista, que entrar “ha estat un repte i és una oportunitat històrica per la unitat popular”. “Nosaltres no hem vingut per créixer ni per quedar-nos, hem vingut per cagpgirar la ciutat, com hem dit sempre”, ha volgut emfasitzar.
Lecha també ha remarcat que l’entrada de la CUP s’ha fet superant les barreres mediàtiques i de finançament. “Entrar és una eina més de la nostra lluita”, ha insistit tot deixant clar que des de la formació no volen sotmetre’s “a les polítiques lògiques del sistema”. Preguntada per la victòria de Barcelona en Comú, Lecha s’ha limitat a dir que “tot el que sigui posar la dreta enrere és positiu” i no s’ha mullat davant l’opció d’un possible pacte amb la coalició liderada per Ada Colau. “Tot el que siguin suports o pactes es consultarà a les assemblees, nosaltres no hem entrat com a crossa per fer alcalde a ningú”, ha sentenciat.
En la mateixa línia s’ha posicionat el líder de la CUP i diputat al Parlament David Fernàndez, que ha estat l’últim a intervenir. Emocionat pels resultats obtinguts i amb la llàgrima als ulls, Fernàndez ha vaticinat que “bufen vents de canvi”. “El canvi ja és aquí, ha començat i és hora de materialitzar-lo”, ha dit. Segons ha declarat, els resultats electorals deixen clar “de manera indiscutible que no hi ha més qüestió social que la nacional”. Valorant els resultats electorals a Catalunya el diputat de la CUP ha assegurat que “l’unionisme baixa i mira a la dreta i l'independentisme mira a l'esquerra” i que el procés sobiranista “és més viu que mai”. Fernàndez ha atribuït els bons resultats de la candidatura a tot el territori a la feina “de formigueta”.
Durant la seva intervenció, Lecha ha repetit algunes de les idees recollides en el seu programa: “El nostre apoderament és acabar amb les desigualtats, volem fer una ciutat on la pobresa sigui eradicada, volem una ciutat sense feminicidis i on la lluita contra el patriarcat sigui contínua, una ciutat on l’economia sigui cooperativa i a on els barris hi hagi espais de socialització”.
Amb tot, i malgrat quedar-se fora de la coalició d'esquerres d'Ada Colau, que ha arreplegat bona part del vot d'esquerra, la CUP ha aconseguit convertir-se en la quarta força en nombre de regidors al territori, un fet que ha celebrat la diputada Isabel Vallet. Vallet ha posat èmfasi a l’entrada de la CUP a la Diputació de Barcelona, on ha assegurat que ‘aixecaran catifes’. A la seu de la CUP en aquesta nit electoral tampoc no hi han faltat els treballadors en vaga de Movistar, a qui la candidatura ha donat suport durant tota la campanya.