Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

Els treballadors de Telefónica abandonen la vaga de fam, però no les seves reivindicacions

Els vaguistes de Telefónica, el dimarts, en l'acte de suport de sindicats, moviments socials i partits d'esquerres

Noelia Román / Noelia Román

Barcelona —

Leer versión en castellano

Aquest matí, 23 dies després d'haver-la iniciat, els quatre treballadors en vaga de fam de Telefónica de Barcelona han abandonat la seva protesta. Marcos Armenteros, Carlos Ballena, Laurentino González i Alberto Diez han decidit escoltar el consell dels metges i tornar a menjar. La seva lluita per la readmissió del Marcos, però, segueix; a través d'UGT i CC.OO, que ahir es van comprometre a intercedir davant Telefónica per què escolti les reivindicacions dels vaguistes.

“Hem aconseguit trencar el silenci mediàtic que imposa una gran multinacional; la unió entre moviments socials i lluites laborals, i posar en l'agenda política i social les baixes laborals i els acomiadaments improcedents”, assenyalen els vaguistes en fer balanç dels seus 23 dies de vaga de fam. “I, tot i que encara no hem aconseguit la readmissió del Marcos [Armenteros], hem abandonat la vaga perquè tots ens ho demanaven ja; però seguirem lluitant per aconseguir-la a través d'altres vies”, afegeixen.

La lluita queda ara en mans de CC.OO i UGT que, recolzats per altres organitzacions sindicals, així com per diversos moviments socials i per alguns partits de l'esquerra catalana (Iniciativa-Els Verds, Esquerra Unida, ERC, CUP i el PSC), han elaborat un manifest en què exigeixen a Telefónica -i, per extensió, a totes les empreses- que readmeti als treballadors acomiadats després de baixes per malalties justificades, com li va passar al Marcos, l'origen d'aquesta protesta.

El document, que denuncia la vulneració de l'article 9.3 de la Constitució per part de Telefónica -aplicació d'una llei amb caràcter retroactiu-, així com els efectes perversos de la reforma laboral, també sol.licita que, en els casos d'acomiadament improcedent, sigui el treballador qui decideixi si opta per la indemnització o per la readmissió.

“És hora que recollim el testimoni i exigim a Telefónica una reunió urgent per reconduir aquest cas”, ha assenyalat el representant d'UGT, Camil Ros. Els sindicats persegueixen que aquesta reunió es pugui produir aquest dijous, dia en què Luis Miguel Gilpérez, president de Telefónica Espanya, té previst visitar la seu de la companyia a Barcelona.

“Quina paradoxa que el dret a la salut hagi de ser defensat amb una acció que posa en risc la salut de les persones que la duen a terme, però així estem. Ens hem de rebel.lar davant aquest estat de les coses”, ha apuntat el representant del Front Cívic de Catalunya, Víctor Rius.

Superades les tres setmanes de vaga de fam, preocupava sobre tot l'estat físic dels treballadors, que presentaven una “situació molt precària i de risc elevat per a la seva salut”, segons Josep Maria Sans, un dels cinc metges que voluntàriament ha vigilat l'estat dels vaguistes.

Fa dies ja que l'equip mèdic estimava que, per raons de salut, el Marcos i els seus companys haurien d'haver abandonat la vaga de fam. Tots han perdut entre 10 i 12 quilos de mitjana. I ja tenien problemes de cetonúria (acetona) i d'acidesa. “Ja estaven consumint seu propi cos”, expliquen els metges de manera gràfica.

“Nosaltres ens veiem encara amb força per seguir perquè això està funcionant”, assenyalava encara ahir Carlos Ballena, malgrat la seva extrema debilitat física. “Encara que sigui una desgràcia haver d'arribar a això perquè la gent entengui que és il.lògic que a un l'acomiadin perquè està malalt”, afegia. “Entre tots hem permès una societat que dóna més drets al capital que a les persones”, abundava el Marcos Armenteros. “Hem de pensar quin tipus de societat volem construir i posar a les persones, excloses avui per les lleis, al centre”, concloïa l'home que ha liderat aquesta revolta.

Els representants dels partits polítics, per la seva banda, s'han compromès a mantenir els treballadors al corrent de totes les iniciatives que referent a aquest cas s'estan duent a terme al Parlament Europeu i al Congrés. “Aquesta lluita visualitza la injustícia de la llei. Necessitem unitat transversal per derrotar lleis indecents ”, ha assenyalat el líder d'Iniciativa, Joan Herrera.

Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

Etiquetas
stats