Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La policia protagonitza les denúncies per discriminacions i agressions racistes

Manifestació a Barcelona amb motiu del dia del migrant

João França

Es cronifica el racisme a Catalunya per part dels cossos de seguretat pública i entre particulars. És una de les conclusions de la setena edició de l'informe que elabora SOS Racisme sobre l'estat del racisme a Catalunya. L'entitat destaca que els casos més nombrosos al Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) són els de discriminació o agressió perpetrats per agents de seguretat pública. Representen un 35% dels casos atesos durant el 2015. Els casos d'identificació policial per perfil ètnic es troben entre els més habituals, i l'entitat critica que, tot i ser il·legals, cap element del codi penal permet fer-hi front.

“Quan treballem per la via penal el gran problema són els temes en què intervenen els cossos de seguretat pública”, assegura Alicia Rodríguez, responsable del SAiD de SOS Racisme. En aquests casos, explica, hi ha denúncies creuades dels agents cap als denunciants. “Actuam no només com a acusació sinó com a defensa de les víctimes i amb els resultats que tenim considerem que ja és un èxit quan la sentència absol la víctima”, lamenta. Rodríguez remarca que en els set anys que porta treballant en aquest servei només hi ha hagut una condemna a un policia.

En aquest context, SOS Racisme destaca que 4 de cada 10 víctimes de discriminació racista no arriben a posar denuncia, en més de la meitat de casos perquè la víctima hi renuncia. “Les víctimes deixen de denunciar perquè tenen por, perquè no confien en l’administració o perquè desconeixen els seus drets, i aquí cal feina de l’administració”, assegura Alba Cuevas. En el cas de situacions de discriminació a serveis privats, un 82% no s'ha arribat a denunciar. “Si la persona és discriminada en l'accés a la sanitat segurament denunciarà aquesta situació, però si és discriminada en l'accés a un local d'oci segurament no tirarà endavant una denúncia”, apunta Rodríguez.

Racisme invisibilitzat

“Hi ha un racisme que no és socialment reconegut, que no és el que es manifesta de manera excepcional i molt evident, com el que pot practicar un grup d’extrema dreta, que és el racisme quotidià que afecta el dia a dia d’aquestes persones”, diu Alicia Rodríguez per posar l'accent sobre una invisibilització que comporta que “no només la societat no identifica la discriminació sinó que també la persona afectada la veu com un fet habitual a la seva vida”.

L'informe de SOS Racisme destaca les dades de l'Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, que apunta que el 82% dels delictes d'odi no es denuncien. En aquest sentit també denuncien el paper de l'administració i la manca de dades oficials. L'informe de l'entitat recull la informació sobre les persones que s'han apropat al seu servei de denúncia. “L'administració és un agent racista també a través de la seva inacció, quan no hi ha voluntat política d’actuar i prevenir situacions racistes, amb fets com recollir dades i fer d'observatori”, critica Alba Cuevas.

Cuevas denuncia també les actuacions racistes d'administracions i partits polítics. “Fan un gran esforç per invisibilitzar el racisme i la xenofòbia i entenem que això és especialment greu quan hi ha coneixement per part dels governants que això fa trontollar la convivència”. “Els discursos racistes es fan servir per justificar retallades de drets que després afecten a tota la societat”, apunta. Ha destacat el cas del PP català, a on considera que s'està imposant el discurs de García Albiol. “En aquest àmbit no hem pogut fer gaire cosa perquè es planteja l'equilibri entre la llibertat d’expressió i el discurs de l'odi”, explica.

Amb la crisi dels refugiats com a protagonista, les entitats antiracistes convoquen una manifestació aquest dissabte a Barcelona sota el lema “prou racisme”.

Etiquetas
stats