“No som un temple, som un barri per viure”, reivindiquen els veïns de Sagrada Família
“No som un temple, som un barri per viure”, han cridat més de 200 veïns de la Sagrada Família que han recorregut el barri aquest dimecres en protesta contra el model de turisme i per reivindicar l'antic cinema Niza com un equipament pel barri. Joves i gent gran s'han unit a la protesta que plantegen com “el principi d'un calendari de mobilitzacions que volem compartir amb els altres barris de la ciutat”, ha dit Joan Itxaso, de l'associació de veïns. Es tracta d'un dels barris que més pateix la massificació turística. “En el petit entorn que hem recorregut avui amb la manifestació ens visiten cada dia 9 milions de persones”, apuntava el veí al final de la jornada.
“Sortim al carrer com han fet a la Barceloneta, i ho fem per veure si finalment l'Ajuntament escolta a la ciutadania, perquè només està fent cas als lobbies”, lamenta Antonia, iaioflauta i veïna del barri. Lluís Rabell, president de la Federació d'Associació de Veïns de Barcelona (FAVB) i habitual de les manifestacions que es succeeixen des de l'estiu contra el model turístic ho explica: “Hi ha una aposta molt clara del govern municipal i dels grans lobbies, que són els que tenen el poder de decisió, pel turisme massiu, i aquest és un ariet per un canvi més profund en el model de ciutat, a nivell d'urbanisme, espai públic, demografia…”
La FAVB ha convocat per aquest dijous una reunió amb diferents associacions de veïns i també assemblees de barri per tractar la problemàtica. “És important que si es van mobilitzen els diferents barris es pugui generar un debat més ampli sobre el model de ciutat”, apunta Rabell.
Descaracterització del barri
Sagrada Família ha sortit al carrer impulsada per la problemàtica que es troben ara amb l'antic cinema Niza. L'edifici que va acollir el tradicional cinema i sala de ball podria ser enderrocat per convertir-se en un Mercadona. El pla aprovat pel districte per permetre la reforma es va publicar el passat dimarts, “aprovat per CiU i Esquerra”, remarca Xavier Monge, de la plataforma Recuperem el Niza. El pla empresarial és enderrocar l'edifici per construir-hi un supermercat de 1.500 metres quadrats i, a canvi, fer obres a l'interior de l'illa. La plataforma en canvi reclama que aquest espai sigui destinat a equipaments pel barri.
“Estem farts de tants supermercats, i sobretot de Mercadona, quan falten espais pels joves, i també per la gent gran, però tot està enfocat al turisme”, lamenta l'Antònia. Rabell planteja que la problemàtica de la proliferació d'aquest tipus d'establiments és que “estan plantejats en base a que hi haurà una gran quantitat de gent circulant i s'obliden que hi ha gent vivint”.
Els veïns lamenten que negocis com aquests o les botigues de souvenirs –que són una vella queixa i denuncien que moltes són il·legals– descaracteritzen el barri. La Marta, paradista del mercat del barri, tem pel futur davant la proliferació de grans superfícies. “Volem un barri amb personalitat”, ha reivindicat. Lamenta que al barri ja hi hagi més de 30 supermercats “un al costat de l'altre i tots iguals”. “No deixem que passi amb el Niza”, reclama. “Volem que els mercats i el petit comerç puguin complir el seu paper d'element cohesionador, volem un mercat on la senyora Maria s'hi senti còmoda i els seus fills siguin reconeguts pel nom”, diu.
Problemàtiques relacionades amb el turisme
Les problemàtiques que denuncien els veïns relacionades amb el turisme són molt diverses, des de la proliferació de pisos turístics il·legals fins a la massificació dels carrers amb les cues al voltant del temple i els grups que provenen dels autocars aparcats a la Diagonal. Però els veïns no són els únics en impugnar el model turístic, sinó que a la manifestació s'hi ha sumat un grup de guies turístiques oficials, que ja s'havien unit a les protestes a la Barceloneta.
“Ens manifestem en primer lloc perquè som veïns i veïnes de la ciutat, i algunes de nosaltres de la Sagrada Família, però com a guies oficials alguns problemes dels veïns també són els nostres”, diu Susanna Mendoza. “L'Ajuntament mai ha fet cas a les nostres propostes per un turisme de qualitat i per evitar la massificació, així que ens sumem a les protestes per fer força”, explica. “Ens diuen que tota la nostra economia depèn del turisme, però no tot s'hi val, perquè en realitat representa només un 15% del PIB”, assegura.
Mendoza afirma que el turisme que busca guies oficials té un perfil més cultural. “En canvi l'Ajuntament no controla l'intrusisme que dóna peu al turisme descontrolat, i a més té unes condicions laboral precàries o es cobra en negre”, apunta. “Ens parlen del que ens aporta el turisme, però hem fet estadístiques i la majoria dels grups sense guia oficial no van a llocs on es paga”, conclou.