Bromera: 30 anys fent més que llibres
Al caliu de l'aplicació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, va nàixer una editorial valenciana destinada a oferir productes culturals amb llengua pròpia. No debades, era el moment idoni amb l'aprovació d'aquesta llei i el naixement de la Ràdio Televisió Valenciana a punt de produir-se. L'eferverscència del moment aconsellava escollir pel valencià.
30 anys després, aquest projecte s'ha consolidat. I tot, amb una idea força que ja és reividicava aleshores: Bromera anava més enllà dels llibres. De fet, així ha sigut. Des de la publicació en 1986 de la seua primera obra -'L'últim roder', de Josep Franco-, Bromera, tal com assenyalen a l'editorial, “ha fet d'altaveu de les nostres lletres i dels nostres autors, posant a l'abast dels lectors de totes les edats llibres de qualitat”. Una afirmació gens agosarada davant l'èxit de col·leccions com “El Micalet Galàctic”. O amb l'aportació feta al camp dels llibres de text per a infantil, primària i secundària.
Les xifres d'aquests 30 anys de trajectòria són simptomàtiques. 50 col·leccions que abracen una gran quantitat de gèneres, vora 3.000 títols publicats, quasi 8 milions d'exemplars i prop de 700 autors que han deixat el seu segell per les pàgines de l'editorial.
Una producció que ha estat ben heterogènia. Bromera ha publicat obres de clàssics valencians com ara Joanot Martorell, Joan Fuster o Ausiàs March; autors claus de l'actualitat com ara Isabel Clara Simó, Joan Francesc Mira, Ferran Torrent o Gemma Lienas; i referents del panorama internacional com ara Dario Fo, Herta Müller, John Connolly o Cornelia Funke. Aquests últims han estat escollits per haver obtingut premis com el Nobel, el Man Brooker o el Goncourt.
Però, l'editorial, com li agrada resaltar, és “molt més que llibres”. Vinculada de forma inherent al món de la cultura, patrocina i publica els premis Ciutat d'Alzira, l'Alfons el Magnànim, l'Enric Valor, el Ciutat de València o si més no els recentment recuperats Antoni Bru d'Elx o el Carmesina de la Safor. També ha participat en altres de nova creació com ara el Premi Narrativa Juvenil de Teulada. A banda de tota aquest suport als diferents premis que es realitzen, també edita les revistes L'illa i TXT. I participa en l'elaboració de plans lectors, jornades de literatura, etc.
Portats els seus llibres arreu de tot el món -França, els Estats Units, Grècia, Xina, Polònia o Brasil en són alguns exemples-, al Grup Bromera hi conflueixen altres segells editorials com Tàndem, Algar i #CientoCuarenta. L'empresa també compta amb mercantils destinades a la promoció de productes valencians i una altra especialitzada en bicicletes elèctriques urbanes. També té una llibreria a Xàtiva.
Involucrada en les xarxes socials i les noves tecnologies -només cal mirar els vídeos didàctics que realitza protagonitzats per l'humorista Eugeni Alemany-, Josep Gregori i Gonçal López-Pampló, editor i director literari de Bromera respectivament, van estar els encarregats de posar en marxa un aniversari com toca per a una de les editorials valencianes més independents.
Amb un logotip commemoratiu per als 30 anys i un cartell especial, obra d'Eli Rufat, Bromera realitzarà un bon grapat d'activitats i de concerts -encara per concretar- per tal de celebrar el seu aniversari. Una celebració en la qual volen assegurar-se molts anys més sent més que una editorial, fent més que llibres.