Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Castelló intenta parar un espectacle taurí de persones amb nanisme en la plaça de bous, perquè “denigra la condició humana”

Una persona amb acondroplàsia durant un espectacle taurí.

Lucas Marco

0

Els espectacles taurins protagonitzats per persones amb nanisme van ser un símbol de l’Espanya més casposa. Enguany, torna a Castelló, una ciutat on no se celebraven des de fa anys espectacles d’aquest calibre. La plaça de bous de la capital de la Plana, de gestió privada i sense subvencions públiques, ha programat per al pròxim 21 de març, una “xarlotada” amb toreros amb nanisme en el marc de les populars festes de la Magdalena que enguany celebren el 75 aniversari.

Els tres partits que governen l’Ajuntament de Castelló (PSPV-PSOE, Compromís i Podem) han mostrat la seua oposició frontal a la celebració d’un espectacle semblant, així com el Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), que titla la celebració de “pràctica que denigra la condició humana”. El CERMI estudia ara denunciar el cas davant la Fiscalia.

L’espectacle, segons explica l’empresa organitzadora en la seua pàgina web, compta amb més de quinze “actors que donaran forma a un xou ple d’humor i en què no faltarà la part més taurina”. Tauroemoción SL, la mercantil contractada per la plaça de bous de Castelló i especialitzada en aquest sector, defensa que el polèmic espectacle està format per un “grup de professionals taurins”. Els tres partits polítics que governen el consistori consideren, en la línia del CERMI, que aquesta mena d’espectacles “denigren” les persones amb acondroplàsia. 

Jesús Martín Blanco, delegat de drets humans del CERMI, assegura en declaracions a eldiario.es que són espectacles que “denigren la condició humana” i en què els assistents “es riuran de persones amb discapacitat que tenen un cos diferent de l’estàndard”.

Martín recorda que les Nacions Unides ja van cridar l’atenció a Espanya perquè aquest tipus d’espectacles “queden completament abolits” i lamenta que una part dels ajuntaments i de les comunitats autònomes cometen un “abandó de funcions” que permet que “continuen existint en el segle XXI”. “La burla del nan està legitimada al llarg de la història i no val tot, la dignitat està per damunt de qualsevol altra qüestió”, postil·la.  

La plaça de bous de Castelló, de gestió privada, està sotmesa a la legislació autonòmica sobre espectacles. La Generalitat, que deté les competències sobre espectacles públics, estudiarà si la petició, que ja està programada, compleix la normativa i totes les exigències administratives, expliquen fonts del Consell.

Podem-EUPV ha anunciat que presentarà un escrit d'al·legacions perquè l'esdeveniment taurí “contravé la Llei Autonòmica d'Espectacles, que prohibeix els actes que atempten contra la dignitat humana”, critica la diputada de la formació morada en les Corts Irene Gómez. “Aquest tipus d'espectacles atenta contra la dignitat de les persones, així que de manera contundent li demanem a l'empresa que desistisca de la seua obstinació de celebrar-lo, i instem a la Conselleria que denegue el permís quan el requerisquen”, postil·la la parlamentària autonòmica.

Etiquetas
stats