Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Gandia constitueix el seu primer Consell de la Memòria Democràtica amb l'objectiu de recuperar víctimes de la repressió franquista

Consell de Memòria Democràtica de Gandia.

Toni Cuquerella

28 de noviembre de 2024 19:28 h

0

El Saló Laval de l’Ajuntament de Gandia ha acollit la constitució del Primer Consell de la Memòria Democràtica. Es tracta d’un òrgan col·legiat consultiu i de participació del moviment memorialista de Gandia i la Safor.

Naix amb el compromís ineludible de treballar per la recuperació i identificació del major nombre de cossos possibles de persones represaliades, afusellades pel franquisme al cementeri de Gandia. “Treballarem en la recuperació de la memòria democràtica de les víctimes de la dictadura, per dignitat i justícia amb moltíssimes famílies que encara busquen enterrar els seus morts”, ha explicat la presidenta del consell, la primera tinenta d’alcaldia i regidora de Memòria Democràtica, Alícia Izquierdo. Ocuparà la vicepresidència la presidenta de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme, Núria Martín, proposta que va ser aprovada per unanimitat.

Hi són representats com a vocals del consell, els grups municipals; les associacions vinculades amb la memòria històrica (Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme, Associació Republicana de la Safor i el CEIC Alfons el Vell); l’Arxiu Històric Municipal; l’Arqueòleg Municipal i les universitats amb seu a Gandia (UV i UPV). Tot i que es poden incorporar altres associacions vinculades, si ho demanen i així ho aprova el consell.

Pel que fa als assumptes més destacats tractats en aquesta primera reunió, la presidència va informar l’adjudicació de contracte de treballs de laboratori i identificació dels 27 cossos exhumats, dels 67 que es té constància que podrien continuar en fosses al Cementeri municipal de Gandia. El contracte va ser adjudicat a l’Associació ArqueoAntro (els mateixos que han dut les campanyes d’excavació). Ha estat possible gràcies a una subvenció de la Diputació de València.

“Cal agrair la participació telemàtica de l’arqueòleg Miguel Mezquida, d’ArqueoAntro, que són també els que han dut les campanyes d’excavació, qui ens ha contat a grans trets quina serà la metodologia de treball i quines són les previsions. També pel que fa a les futures intervencions a les fosses del Cementeri Municipal de Gandia. Nosaltres, des de l’Ajuntament, ja tenim relacionats els nínxols afectats per la quarta campanya d’excavació, que volem iniciar com més prompte possible, i la seua situació administrativa”, ha informat Alícia Izquierdo.

Finalment es va aprovar també la petició de Declaració com a Lloc de Memòria Democràtica de les fosses del Cementeri de Gandia, tal i com recullen tant la llei estatal, com la valenciana (Llocs de la Concòrdia). “Som conscients que és complicat, perquè fins ara entre els llocs declarats, no hi ha cap cementeri; sí hi ha 'tàpies' o 'murs' de cementeri a Paterna, l’Almudena de Madrid, ... Però plantegem aquesta possibilitat, perquè considerem que el cementeri de Gandia és un espai on es desenvoluparen fets de singular rellevància vinculats a la memòria democràtica”, ha conclòs la primera tinenta d’alcaldia.

Etiquetas
stats