Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
INVESTIGACIÓN | El Gobierno de Ayuso reformó otros cinco centros sin concurso
OPINIÓN | 'Delinquir troceando', por Marco Schwartz
La causa contra el fiscal general llega al Supremo

Vox desafia el PP a Balears i manté l'ultra Le Senne com a president del Parlament si la popular Prohens no dimiteix

El president del Parlament balear, Gabriel Le Senne.

Esther Ballesteros

Mallorca —

0

Vox Balears s'ha reafirmat en la intenció de mantenir al càrrec el president del Parlament autonòmic, el polèmic Gabriel Le Senne (Vox), malgrat la ruptura dels acords de governabilitat per PP i extrema dreta a les Comunitats legislades per tots dos. Tot i això, ha condicionat aquesta decisió a una hipotètica dimissió de la presidenta del Govern, la popular Marga Prohens, pujada com a primera autoritat de les illes gràcies a l'abstenció dels de Santiago Abascal: “Si Le Senne dimiteix, per la mateixa lògica també hauria de dimitir Prohens. Tenim un acord de govern fruit del qual ella és presidenta. Ell no té motiu per dimitir”.

En aquesta mateixa línia, ha asseverat que el seu partit no participarà en cap pacte de govern amb el PP si aquest no es compromet de manera “clara” a posar en marxa un pla de deportacions massives de migrants. “A Espanya no hi cap tota Àfrica, no volem ser França. En cas contrari plorarem sang”, ha abundat. Les seves paraules entren en clara contradicció amb la presència de Vox al Consell Insular de Mallorca, encarregat de les competències en matèria d'immigració a l'illa i del govern del qual -en pacte amb el PP- ha descartat sortir-ne.

Cañadas ha manifestat que la formació a Balears ha rebut el suport “unànime” de les seves bases per trencar el seu acord d'investidura subscrit a inicis de legislatura i traduït a 110 mesures programàtiques, que la diputada d'extrema dreta també ha donat per trencat, deixant a l'aire l'aprovació d'iniciatives com la derogació de la Llei autonòmica de memòria democràtica. Els conservadors governen en solitari a les Balears gràcies a l'adopció d'aquest acord i d'haver donat suport al nomenament de Le Senne com a màxim responsable del Parlament.

Divendres passat, Prohens va manifestar que donava “per fet” que Le Senne dimitirà perquè, segons el seu punt de vista, és l'única manera que l'anunci d'Abascal efectuat un dia abans -el de retirar el suport als governs del PP després d'acceptar la formació de Núñez Feijóo el repartiment de menors migrants no acompanyats-, es faci efectiu a Balears.. “Abascal ahir va ser molt clar i va dir que es trencaven els governs de totes les comunitats autònomes i aquí l'única contraprestació [de Vox] era la presidència del Parlament”, va assenyalar la presidenta balear.

Cañellas ha expressat la “postura ferma” de Vox contra la immigració il·legal, alhora que ha titllat d'“error estratègic” la decisió del PP de repartir per les diferents comunitats autònomes els immigrants menors d'edat no acompanyats, una mesura que el partit dextrema dreta es nega a acceptar. Segons la portaveu parlamentària, aquesta mesura “només atraurà més migrants”, asseverant que a Balears la situació és “especialment crítica” en veure's “reactivada” la ruta migratòria algeriana. Cañellas ha afirmat que és Núñez Feijóo qui “ha canviat d'opinió. Vox no negocia amb els principis ni amb els votants”.

Per això, ha considerat que un pla de deportacions massives “és l'única solució viable”: “No serem còmplices dels cops de matxet, les violacions i la desestabilització de la nostra economia i la nostra identitat”, ha remarcat la diputada, enarborant el discurs de Vox que relaciona immigració i delinqüència tot i que un segle destudis indica que la taxa de delinqüència és menor entre els nascuts a l'estranger que entre els nascuts al país.

“Als menors s'han de retornar als seus pares i països d'origen”, ha asseverat Cañadas, que ha apuntat que el 80% dels menors “de menors no tenen res”, sense aportar la font en què ha basat la seva informació mentre ha continuat: “És per la nostra protecció i la dels nostres fills. No volem plorar sang com a França”.

Respecte a Le Senne, ha assegurat que la permanència d'aquest a la presidència del Parlament no és “contradictòria” al fet que Vox hagi retirat el seu suport als governs amb Vox. Tot i això, ha assenyalat que ara mateix es troben “en els primers dies d'aquestes decisions”. Així mateix, en ser interpel·lada sobre què passarà amb les mesures pactades juntament amb el PP, com la supressió de la Llei de memòria democràtica, s'ha limitat a respondre: “Cada partit és lliure de fer el que vulgui. Gran part dels acords ja estaven ja. dins del programa electoral del PP”.

Divendres passat, Prohens eludia referir-se a la possibilitat de provocar la sortida de Le Senne per una altra via: la moció de remoció contra Le Senne instada per l'esquerra fa unes setmanes, una iniciativa que necessita forçosament els vots del PP -no n'hi hauria prou amb una abstenció- per tirar endavant. En concret, dimecres s'abordaran les queixes presentades per les socialistes Mercedes Garrido i Pilar Costa després que Le Senne trenqués a l'hemicicle una fotografia d'Aurora Picornell, la 'Pasionaria' balear afusellada pel franquisme la nit de reis de 1937. Així mateix, s'informarà si es convoca la diputació permanent perquè acordi si se celebrarà o no un ple extraordinari per debatre i votar la moció de remoció registrada contra el president de la Cambra. Paradigmàticament, Le Senne és l'únic que té potestat per convocar-la.

Etiquetas
stats