Convergència no dóna treva a la CUP tot i la seva obertura a investir Mas
Que la CUP no es presenti a les eleccions generals no els ha evitat convertir-se en un dels temes recurrents per a les candidatures de la dreta a Catalunya. Ficats en el temps de descompte perquè l'assemblea de l'esquerra independentista del 27 de desembre decideixi si investeix Mas, una opció a la qual es van obrir després del seu debat del passat 29 de novembre, la candidatura de Convergència, Democràcia i Llibertat, ha repartit els seus dards entre les formacions constitucionalistes com PP i PSOE, i la pròpia CUP.
La càrrega dels convergents contra la CUP és tan insistent que dels 4 dies que porta la campanya en marxa és difícil trobar un que el candidat de DiL, Francesc Homs, no hagi apuntat cap a ells. En el míting d'obertura de campanya, a Reus, Homs va acusar la CUP d'estar “confosos respecte de qui és l'adversari” i de “no alçar la veu” contra Rajoy, mentre que Artur Mas va rematar assegurant que la CUP “no fa por a Madrid”.
El to es va mantenir al dia següent en un míting a Puigcerdà. “Si governés la CUP, estaríem pobres i pelats”, va assegurar el candidat, qui va posar en dubte el seu compromís independentista per estar “retardant” la formació de govern. Tampoc dilluns la formació d'Antonio Baños es va lliurar de la crítica del candidat de DiL, que va aprofitar els resultats de les eleccions a Veneçuela per assenyalar en una entrevista a Onda Cero les “proximitats” de la CUP amb el chavisme. “El que representen Maduro i el chavisme, no ho voldria per a mi”, va assegurar Homs, reconeixent que volien els vots dels anticapitalistes per investir Mas, “però no les seves polítiques”.
El fet que la CUP hagi afluixat la seva posició sobre la investidura de Mas, passant d'un tancament rotund a ser reclamada per diferents veus de l'esquerra independentista, no ha contribuït a rebaixar l'anomenat “#pressingCUP”. Al contrari, la campanya de Convergència per a les generals, almenys en aquest primer tram, sembla centrar-se en aglutinar als seus votants presentant-se com les víctimes d'una CUP que paralitza el procés independentista, “més que el Tribunal Constitucional”, segons va arribar a afirmar Homs.
DiL, la nova dreta independentista
Aquest dimarts, de nou, la CUP ha aparegut en el discurs que Homs ha dirigit amb motiu de la Hisenda catalana, al costat del conseller d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, i el responsable de l'embrió de la institució tributària, Joan Iglesias. El número u de CDC a l'Congrés ha assegurat que la CUP no té l'objectiu de fer un nou estat “com a prioritat” i l'ha acusat d'estar retardant la formació de l'Executiu per no renunciar a la seva “aposta ideològica”.
Quatre dies de campanya, quatre càrregues inclements contra la formació que ha posat en problemes la reelecció de Mas. Precisament sobre les espatlles del president en funcions està recaient també bona part del protagonisme de la campanya de les generals per part dels nacionalistes. Mas ha tingut una presència freqüent en els actes de Democràcia i Llibertat, ha llançat missatges electorals davant els mitjans i fins i tot apareix en la cartelleria amb la qual la formació demana el vot pels carrers.
L'aposta de Mas per la nova candidatura, que comparteixen amb l'escissió d'ERC, Reagrupament, i la d'Unió, Demòcrates, va més enllà de les eleccions generals. El resultat que obtingui Homs serà decisiu per a la política catalana ja que mostrarà l'actual correlació de forces, tant dins de l'independentisme com entre els partits emergents, Podem i Ciutadans, que a Catalunya podrien competir per la primera plaça. A més, si el llançament de DiL funciona com s'espera, podria servir com a embrió del nou partit independentista amb el qual Mas i el seu cercle planegen substituir Convergència al llarg de l'any vinent.
El PP utilitza a la CUP com a ariet contra CDC
Si Convergència càrrega a la CUP com a forma d'aglutinar als seus acòlits pel flanc de la dreta, el PP fa servir a la CUP per esgarrapar vots al mateix calador. El candidat del PP a Catalunya, Jorge Fernández Díaz, s'ha sumat al carro de les crítiques a la candidatura de l'esquerra independentista aquest dimarts, als que ha acusat de ser “el referent més clar del chavisme a Catalunya, a Espanya ia la Unió Europea”, en un clar paral·lelisme amb les paraules d'Homs d'un dia abans.
Després felicitar-se pels resultats de les eleccions a Veneçuela, el candidat del PP ha assegurat que la Generalitat està “agenollada” davant la CUP per aconseguir la investidura d'Artur Mas, una situació de la qual ha demanat a Mas que surti. En el mateix acte electoral, Fernández Díaz s'ha posat el vestit de ministre de l'Interior per donar compte de les dues detencions que s'han produït aquest dimarts en el marc d'una operació contra presumptes gihadistes, i ha aprofitat per carregar contra CDC per no sumar- al pacte antiterrorista. Les males perspectives electorals del PP a Catalunya han empès a Fernández Díaz a centrar la campanya en arrabassar a Ciutadans el lideratge de la confrontació contra l'independentisme.