Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els antiavalots dels Mossos portaran un codi d'identificació a l'esquena

El conseller no ha volgut revelar a què respon la combinació de números. (Foto: Pau Rodríguez)

Pau Rodríguez

Barcelona —

Els agents del cos d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra hauran de lluir, a partir de la setmana que ve, un número d'operatiu policial (NOP) a l'esquena, personal i intransferible, que els identifiqui. Es tracta d'una combinació de números i lletres de nou dígits, enganxada a l'armilla amb un velcro i que els agents estaran obligats a portar quan actuïn en situacions de desordre públic. Tanmateix, aquest codi alfanumèric serà diferent al de la targeta identificadora policial (TIP), l'anomenat número de placa, que haurien de portar a la vista tots els Mossos d'Esquadra segons un decret de la Generalitat aprovat per l'últim tripartit, però que fins ara els antiavalots amagaven sota l'armilla protectora.

La mesura arriba després d'anys de pressions per part de col·lectius i moviments socials, cansats de no poder denunciar els agents de la Brigada Mòbil (Brimo), responsables de polèmiques actuacions com el desallotjament de la plaça de Catalunya de Barcelona durant el 15-M o l'operatiu de la passada vaga general, que va acabar amb la pèrdua d'un ull, el d'Esther Quintana, tot apunta a que per culpa d'una bala de goma.

En la presentació de les noves identificacions, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, no ha volgut revelar a què respon la combinació de dues lletres i set números, i ha assegurat que si el col·loquen a l'esquena, i no al pit, és perquè així és com ho fan la majoria de policies europees, i perquè si el posessin al davant quedaria tapat per l'escut. També ha explicat per què han inventat un número nou, en comptes d'usar simplement el TIP, com marca un decret de la Generalitat des de 2008: el departament vol que es pugui associar un codi a un agent durant l'operatiu, però no durant tota la seva carrera policial. “Així aconseguim un equilibri entre els drets dels ciutadans a identificar el Mossos i el dret a la seguretat i a la protecció dels agents”, ha manifestat.

Davant la pregunta de per què usaven un número tan llarg per a una brigada que només compta amb 495 efectius, el conseller ha respost que això són qüestions internes i menors, sempre que es pugui identificar l'agent. Espadaler tampoc ha estat clar a l'hora d'explicar com ha d'actuar un agent quan sigui preguntat pel seu NOP enmig d'un operatiu, ja que en situacions de tensió els ciutadans no ho tindran fàcil per situar-se darrere del policia i memoritzar-lo.

“No sé a què esperaven per complir una llei que ells mateixos van aprovar”

La presentació dels nous codis numèrics dels antiavalots ha coincidit aquest dijous amb l'arrencada d'una campanya en contra de la impunitat policial, impulsada entre altres col·lectius per Rereguarda, plataforma ciutadana contra la repressió policial que ha centralitzat bona part de les denúncies per abusos durant els operatius dels antiavalots. A més de demanar que els Mossos d'Esquadra detinguin les identificacions arbitràries durant les manifestacions o que deixin de multar moviments socials amb finalitats dissuasòries, la campanya, anomenada No ens identifiquem, demanava precisament la identificació dels antiavalots durant les seves actuacions. “No sé a què esperaven per complir una llei que ells mateixos van aprovar”, ha expressat Rolando d'Alessandro, de la plataforma Rereguarda, en al·lusió al decret que va aprovar el tripartit el 2008.

D'Alessandro ha valorat que aquesta mesura suposa “petita victòria de tota la gent que porta anys lluitant”, encara que no s'ha volgut mostrar del tot satisfet, ja que assegura que “hi ha trampes”, com el fet que el número estigui ubicat a l'esquena, quan “els antiavalots tenen tècniques per no donar mai l'esquena a ningú”.

Etiquetas
stats