Entitats i partits carreguen contra la Constitució catalana de Vidal per “regressiva” en Sanitat
Partits, sindicats i altres entitats han criticat la proposta de Constitució catalana del jutge Santiago Vidal per considerar-la “regressiva” en matèria de cobertura sanitària. L’article 30 de l’esborrany de Vidal recull només el “dret a l’assistència sanitària gratuïta en cas d’urgència”. En una carta enviada al magistrat, les entitats en defensa de la sanitat pública defensen que tant l’actual Constitució espanyola com l’Estatut del 2006 són més progressistes i garanteixen millor el sistema sanitari públic i universal.
Entre les entitats destaquen formacions polítiques (ICV, EUiA, Podem, Guanyem Barcelona, Procés Constituent i Equo), sindicats (UGT, CCOO), diferents plataformes en defensa de la sanitat (l'Associació Catalana en Defensa de la Sanitat Pública i la Plataforma en Defensa de l'Hospital de Viladecans) i plataformes veïnals com la Confavc. Tot i que aposten per la “necessitat d’un procés constituent a Catalunya”, remarquen que aquest ha de ser “popular” i li demanen una rectificació de l’apartat tenint en compte un document alternatiu que les organitzacions proposen. En aquest programa, s’incideix en aspectes com la necessitat de revertir el procés de privatització de la sanitat i limitar la influència de la indústria farmacèutica.
Per la seva banda, Vidal - expedientat per l’elaboració d’aquesta Constitució catalana - va deixar clar que la seva proposta era un esborrany que havia de servir com a “punt de partida” obert a la xarxa (www.unanovaconstitucio.cat). De fet, els ciutadans poden fer breus aportacions amb un màxim de cinc esmenes del total de 97 articles. La nova Constitució dibuixa una República catalana amb el castellà com a llengua cooficial, sense exèrcit i amb una sola cambra parlamentària. El jutge també planteja la limitació de mandats a dues legislatures de cinc anys cadascuna i la prohibició de les majories absolutes.