Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Jorge Rodríguez afirma que la Diputació ha tingut una “revolució” i ha deixat de donar “vergonya”

Imatge de l'acte del balanç dels dos primers anys de legislatura

Toni Cuquerella

En l'equador de legislatura el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, la vicepresidenta, Maria Josep Amigó, i la vicepresidenta 4a i diputada d'Inclusió Social, Memòria Històrica i Teatres, Rosa Pérez Garijo, han fet balanç i han coincidit a l'hora de destacar la revolució en la gestió de cadascuna de les àrees.

En paraules del president, Jorge Rodríguez, “aquesta és la mostra d'un govern plural capaç de posar en comú allò que ens uneix, el que ha permès que la Diputació deixe de donar vergonya i es convertisca en la institució que mereix la societat valenciana”. Una corporació que “creu en el territori, trepitja els pobles i ix per estar a prop dels alcaldes i alcaldesses i de la gent”, ha afegit Rodríguez.

En la mateixa línia s'ha expressat la vicepresidenta, Maria Josep Amigó, que ha posat en valor que “hem posat més recursos que mai al servei dels municipis, amb una xicoteta revolució en cadascuna de les àrees que ha eliminat l'arbitrarietat i l'opacitat”.

Per la seua part, la vicepresidenta 4a i portaveu d'EU, Rosa Pérez Garijo, ha celebrat els “gestos evidents que demostren que aquesta institució ha canviat totalment, com ha passat amb un model social basat en la prevenció i orientat a la justícia social, destinant un pressupost que és tres vegades més gran que el que es venia invertint en serveis socials bàsics”.

201 milions invertits en els municipis

El president ha esmentat també al diputat de Transparència, Roberto Jaramillo, i ha procedit a “retre comptes davant els ciutadans, com ens ensenya Berto”. En total, la Corporació ha invertit 201 milions d'euros en els 266 municipis de la província en aquests dos anys, amb quantitats importants per comarques com els 31 milions de l'Horta Sud, els 25 milions de la Ribera Alta i els 24 milions de l'Horta Nord, però també “amb inversions productives en comarques en què ajudem els ajuntaments a combatre la despoblació rural, com els 8 milions de La Serrania, els 7 milions a Requena-Utiel, els 4 milions de la Canal de Navarrés i els 2,5 al Racó d'Ademús”.

Però per sobre de les xifres i les inversions, Jorge Rodríguez ha posat en valor els tres eixos de la gestió que “estan inclosos en l'ADN d'aquest govern”. D'una banda, el reforç de l'autonomia municipal, que es tradueix en “la confiança dipositada en els alcaldes i alcaldesses, que són els que millor coneixen les necessitats dels seus municipis”. D'altra banda, “la quadratura del cercle del finançament municipal, amb un Fons de Cooperació que permet als ajuntaments invertir en despesa corrent”. I en tercer lloc, la filosofia que “no estem ací per competir amb altres administracions sinó per cooperar amb elles i arribar a més persones”.

Amigó, per la seua part, ha destacat la transformació de l'antic Pla Provincial d'Obres i Serveis, que “no s'havia revisat en els darrers 20 anys” i que s'ha convertit en el Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM), amb criteris socioeconòmics, demogràfics i mediambientals. La vicepresidenta ha insistit en aquests 76 milions d'euros que “aquest any ha repartit la Diputació entre els municipis perquè els destinen a allò que creguen oportú, amb transferències incondicionades”.

Itinerància cultural i memòria històrica

Rodríguez, Amigó i la vicepresidenta 4a, Rosa Pérez Garijo, han coincidit també a l'hora d'assenyalar aquest acostament de la institució a les comarques, que s'ha reflectit a través d'actuacions en totes les àrees de gestió. Pel que fa a la memòria històrica, Rodríguez ha apuntat que “un país no pot ser digne mentre tinga represaliats pel Franquisme en fosses comunes”, i la idea l'ha reforçada la diputada de Memòria Històrica, que ha recordat que la Diputació de València “és la primera administració valenciana que està invertint en les exhumacions de les fosses”. Segons l'opinió de Rosa Pérez Garijo, “aquesta institució ha passat de ser notícia per la corrupció a fer justícia i reparar la memòria dels represaliats”.

Pel que fa a la cultura, els responsables de l'executiu provincial han destacat la itinerància dels diferents programes, exposicions i esdeveniments culturals, per tal d'apropar totes aquestes propostes als municipis, des de l'òpera als concerts musicals, passant per les representacions teatrals i aquest icona del programa 'La Diputació a les Comarques' que és l'exposició Memòria de la Modernitat, que inclou els tresors artístics de la institució que fins ara romanien amagats en despatxos i magatzems.

Governar “amb els llums llargs”

El president de la Diputació ha apostat, arribats a aquest punt del repàs a aquests dos anys de legislatura, per “governar amb els llums llargs, fugint del curt termini que en moltes ocasions caracteritza la gestió política”. En aquesta línia, Jorge Rodríguez ha prioritzat assumptes de llarg recorregut com la dignificació de la salut mental, les inversions en àrees industrials per mantenir i generar ocupació, la creació d'unes oficines comarcals que aglutinen tots els serveis que ofereix la Diputació i els aprope als municipis i la posada en marxa d'un Pla de Mobilitat ciclopeatonal que preveu un centenar d'actuacions en 8 anys, amb 36 milions d'euros d'inversió i incidència en 132 quilòmetres de vies que reforçaran la seguretat de ciclistes i vianants.

La vicepresidenta ha dirigit en aquest moment la mirada cap al Pacte del Botànic. “Governem amb visió de país, col·laborant amb el Consell per impulsar polítiques conjuntes i millorar la gestió dels recursos públics”, ha manifestat Amigó, que insta a seguir treballant “per superar el model provincial i donar més importància a les comarques i mancomunitats”.

Crítiques del PP

Des del PP la portaveu a la Diputació, Mari Carmen Contelles, també ha fet el seu balanç i ha resumit els dos anys de Jorge Rodríguez al capdavant la corporació provincial com els de el “sectarisme, la incoherència i el col·lapse en la gestió”.

Mari Carmen Contelles ha assenyalat que l'equip de govern de la Diputació “no creu en la institució i pot tractar de disfressar amb bones paraules la seua gestió, però la realitat és la que és: els municipis de la província de València, especialment els més xicotets, hem perdut dos anys”, afirmant així que “és un fet que la majoria de localitats valencianes se senten discriminades per les decisions de Rodríguez i els seus socis de govern”.

Etiquetas
stats