Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El juez Peinado exprime la causa contra Begoña Gómez y cita ahora a Pedro Sánchez
OPINIÓN | 'Que no pare el espectáculo Peinado', por Esther Palomera
CRÓNICA | Una guerra de cien días para impedir la victoria de Trump

El Síndic de Greuges reclama major coordinació i més mitjans per a lluitar contra la violència de gènere

El síndic de Greuges, José Cholbi, lliura l'informe sobre violència de gènere a la vicepresidenta de les Corts, Carmen Martínez

Miguel Giménez

València —

Un total de 94 recomanacions ha realitzat el Síndic de Greuges a les diferents administracions per a millorar la lluita contra la violència de gènere. El principal problema que detecta la sindicatura és la falta de coordinació entre els diferents actors implicats i la necessitat de més mitjans per a lluitar contra aquesta “xacra social”.

Així es desprèn de l'informe monogràfic elaborat per aquest organisme i que ha sigut lliurat aquest dimarts pel síndic, José Cholbi, a la vicepresidenta de les Corts Valencianes, Carmen Martínez. La raó per a elaborar aquest treball d'ofici és la “sorprenentment baixa” quantitat de queixes rebudes per la sindicatura en aquesta matèria malgrat la magnitud i gravetat del problema.

Aquest document, que es presenta amb tan sols una setmana després que es coneguera l'augment de denúncies per violència masclista en el primer trimestre de l'any -més de 5.000-, pretén analitzar en profunditat l'eficàcia dels recursos desenvolupats per l'administració en relació a l'atenció a les dones i els seus fills víctimes de la violència de gènere.

Per a açò s'han sol·licitat informes a les diferents conselleries, les tres diputacions i els ajuntaments, així com també s'han visitat -per part del personal tècnic- vint-i-cinc centres d'atenció a dones, en els quals es van realitzar fins a 150 entrevistes a usuàries i professionals. L'objectiu: “Saber com conviuen, com treballen, com se senten amb els recursos i serveis que s'ofereixen i conèixer de primera mà les seues necessitats i propostes de millora”. Entre les principals deficiències que han trobat, les dificultats d'accés a un nou habitatge i a una ocupació.

Entre les conclusions de l'informe destaca el fet que la majoria de les víctimes “segueix sense denunciar”. “Queda molt camí per recórrer mentre continuen produint-se assassinats, agressions, maltractaments, o mentre que les dones que es troben en aquesta situació no creen que el sistema les protegirà i ho farà amb eficàcia”, apunten des de la sindicatura.

Recomanacions

La conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives és la que més recomanacions rep. Destaca la creació de sengles centres d'emergència específics, especialitzats i independents a València i Castelló -a Alacant ja existeix un amb dotze places per a dones i els seus fills-. Es tracta de recursos especialitzats de curta estada i de caràcter immediat, que presten allotjament, protecció i suport.

D'igual manera, reclamen una xarxa d'habitatges tutelats que preste assistència i atenció a les víctimes, i convida a la conselleria al fet que considere la “figura d'acompanyament” en dispositius residencials per a emparar a la dona en els diferents tràmits i gestions que haja de realitzar en els primers dies.

També sol·liciten a la conselleria de Sanitat la implantació on-line de l'informe mèdic sobre presumpta violència de gènere, de manera que el jutjat puga activar, quasi en temps real, el protocol corresponent en cas de ser necessari, mentre que a la conselleria de Justícia li insta a la implantació d'un torn de guàrdia especialitzat en violència de gènere, incompatible amb l'atenció a agressors.

Quant a l'Administració de l'Estat, el síndic de greuges creu que les ordres de protecció per a les dones han d'estendre's també als fills menors al seu càrrec en el cas que no existisca ordre de protecció expressa, així com també considera que una ordre de protecció a menors hauria de comportar la suspensió automàtica de la patria potestad al progenitor violent per a “garantir la seguretat i el benestar d'aquests menors”.

En definitiva, l'informe elaborat pel *síndic de *greuges ha detectat la necessitat imperiosa d'elaborar un sistema de coordinació profunda de tots els protocols existents i crida l'atenció sobre la necessitat de mecanismes que permeten la detecció del problema sense necessitat de denúncia.

Etiquetas
stats