Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Torna el Projecte Emys després d’haver localitzat vora 500 tortugues autòctones el 2022

Un exemplar d'Emys Orbicularis localitzada al Tancat de la Pipa en una imatge d'arxiu.

elDiariocv

València —

0

La dotzena edició​ del Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró va finalitzar amb un total de 478 tortugues autòctones censades. Concretament, 38 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) i 440 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa). Dues espècies protegides que estan amenaçades per la competència amb tortugues exòtiques invasores, de les quals es van retirar 577 exemplars: “Enguany, continuem amb esta iniciativa de ciència ciutadana que ja ha arrancat a la Marjal d’Almenara”, expliquen els ecologistes.

Des de l'1 d'abril al 22 de setembre de 2022 es va dur a terme la dotzena edició del Projecte Emy​s d'Acció Ecologista-Agró a la Marjal d'Almenara, la Marjal de Moncofa, el Tancat de la Pipa, el Barranc de l'Horteta, l'Ullal de Senillera, a Albalat de la Ribera, el riu Magre, al Marquesat, la Marjal de Rafalell i Vistabella,​ Cofrents, riu Canyoles al seu pas per Xàtiva i Mo​​​ixent, a la llacuna gran i a la llacuna xicoteta de Montserrat, a Begí​s​ i al Barranc del Carraixet.

“Gràcies a la participació de 543 voluntàrie​s i voluntaris, vam aconseguir identificar en estes 14 àrees d'estudi diferents, un total de 478 tortugues autòctones: 38 tortugues d'estany europees (Emys orbicularis) i 440 tortugues d'aigua ibèriques (Mauremys leprosa)”, expliquen.

Les tortugues d'estany europees van ser censades en el Tancat de la Pipa (13), l'Ullal de Senillera (11), la Marjal de Monco​fa (10) i la Marjal d'Almenara (4). Mentre que les 440 tortugues d'aigua ibèriques es van localitzar la llacuna gran de Montserrat (245) i la llacuna xicoteta de Montserrat (102), al Riu Canyoles al seu pas per Xàtiva (61), al Barranc de l'Horteta (12), la Marjal de Moncofa (8), el Pont Sec del Barranc del Carraixet (4), la Marjal d’Almenara (4), l’Ullal de Senillera (2) i el riu Magre al seu pas pel Marquesat (1). Unes dades a les quals cal sumar un exemplar de M. leprosa que va ser amollat al riu Canyoles al seu pas per Moixent després d'haver sigut trobat per un veí del municipi.

D'igual manera que en 2020 i 2021, en la temporada del 2022 es van censar més tortugues exòtiques invasores que autòctones: “De fet, vam retirar del medi natural 577 tortugues exòtiques​ invasores: 545 tortugues de florida (Trachemys scripta), 18 Trachemys scripta elegans, 13 Pseudemys concinna i 1 Trachemys scripta scripta”.

La majoria de les tortugues de florida van ser capturades a la Marjal d'Almenara, d'on es van treure 539 exemplars, 68 nius i 454 ous d'esta espècie. La resta de T. scripta corresponen al Marquesat (3), el Carraixet (2) i l'Ullal de Senillera (1).

Quant a les Trachemys scripta elegans, 17 van ser retirades del riu Canyoles al seu pas per Xàtiva i 1 de l'embassament d'embarcaderos de Cofrents. Les 13 Pseudemys concinna van ser localitzades a la Marjal d'Almenara i l'exemplar de Trachemys scripta scripta al barranc de l'horteta de Torrent.

Per tal de reforçar les poblacions en perill, el Projecte Emys gràcies a la col·laboració del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, va alliberar la dotzena temporada 26 juvenils de tortuga d'estany europea: 14 a la Marjal d'Almenara, 7 a la Marjal de Moncofa i 5 al Tancat de la Pipa. Així com​ 3 tortugues d'aigua ibèriques: 2 a la Marjal d'Almenara i 1 al Tancat de la Pipa.

“Des d'AE-Agró estem molt contentes i agraïdes per la gran quantitat de persones que van participar en el Projecte Emys i també per totes les associacions i entitats que amb el seu suport van fer possible esta iniciativa de ciència ciutadana: Caixa Popular, la Generalitat Valenciana, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), l'Ajuntament de València, l'Ajuntament de Sagunt, el Grup d'Acció Mediambiental del Marquesat, el Grup Aventurer Carlet i el Voluntariat Mediambiental de l'Ajuntament de Llombai, l'Ajuntament d'Alfarb, l'Ajuntament de Catadau, l'Associació Cultural Macarella de Bonrepòs i Mirambell, Natura y Cultura Servicios Ambientales, l'Ajuntament de Torrent, l'Associació de Veïns El Vedat i el Voluntariat Ambiental Torrent Verd”, sostenen.

Els ecologistes fan una crida a la ciutadania a participar en el Projecte Emys 2023, que ja ha arrancat a la Marjal d'Almenara de la mà dels voluntaris sènior i dels estudiants en pràctiques, i que molt prompte llançarà noves convocatòries per estudiar entre totes les poblacions de tortugues que habiten els rius, marjals i pantans valencians.

Etiquetas
stats