Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

El cas Pretòria asseu a la banqueta antics prohoms del pujolisme i el PSC

Lluís Prenafeta, exmadreta de Pujol

Oriol Solé Altimira

Els dos casos de corrupció que van colpejar la societat catalana el 2009 es començaran a resoldre aquesta primavera. El cas Pretòria, de presumpta corrupció urbanística que afecta exdirigents pujolistes de la vella Convergència i el PSC, es comença a jutjar aquest dilluns a l'Audiència Nacional. S'alternarà al llarg de tres mesos amb el cas Palau, el judici del qual ha començat a l'Audiència de Barcelona amb les confessions sobre el finançament il·legal de Convergència.

Dels onze encausats de Pretòria, destaquen, entre les files socialistes, l'exdiputat Luis Andrés García, Luigi; considerat per la Fiscalia com el cervell de la trama i que s'enfronta a vuit anys de presó; i l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), Bartomeu Muñoz. Però a la banqueta també s'asseuran dos prohoms del pujolisme i de l'anomenat 'sector negocis' convergent: Macià Alavedra, conseller d'Economia entre el 1990 i el 1997; i Lluís Prenafeta, el lampista de Pujol des de la secretaria de la presidència de la Generalitat durant la dècada dels vuitanta. La Fiscalia sol·licita per a Prenafeta, Muñoz i Alavedra sis anys i deu mesos de presó.

El cas va esclatar el 27 d'octubre de 2009. Segons la Fiscalia i la instrucció del jutge Pablo Ruz, la trama, dirigida per Luigi, se centrava en invertir en terrenys dels municipis barcelonins de Santa Coloma, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres, esperar que un canvi d'ús dictat per l'ajuntament els revaloritzés i, finalment, vendre'ls a un preu superior.

A canvi, s'haurien pagat comissions il·legals. Per ocultar els guanys, a més, s'hauria teixit un complex entramat d'empreses opaques en paradisos fiscals, com Suïssa, Andorra o les Illes Caiman. Segons el jutge, Luigi es va embutxacar més de cinc milions d'euros amb les operacions; Alavedra, 6; i Prenafeta, 15, quantitats que van regularitzar un cop es va iniciar la investigació. La Fiscalia acusa els exalts càrrecs de CiU i el PSC de la comissió de delictes de tràfic d'influències, suborn i blanqueig.

L'epicentre del cas es troba a Santa Coloma de Gramenet i en la suposada manipulació de l'operació urbanística Pallaresa a favor de l'empresa Proinosa. Hi van participar, entre altres, Luigi, Muñoz i l'exregidor d'Urbanisme de Santa Coloma, Manuel Dobarco, un altre dels onze acusats. El 2001 es van licitar els terrenys per 11,2 milions, i després de posteriors modificacions urbanístiques per revaloritzar els terrenys es van vendre per prop de 28 milions el 2005.

De Santa Coloma també forma part del cas el concurs de del contracte de neteja d'edificis, dependències municipals i centres públics docents del municipi, que Muñoz hauria manipulat a favor de l'empresa Limasa, l'acusat Manuel Carrillo.

Badalona i Llavaneres

Les ramificacions menors de la trama se situen a Badalona i Sant Andreu de Llavaneres repetint l'esquema de Santa Coloma amb menors quantitats. Segons la Fiscalia, a Llavaneres, Luigi es va valer d'Alavedra i Prenafeta per influir en la requalificació d'uns terrenys i va usar les empreses del segon per repartir les comissions. Els terrenys es van comprar el 2004 per 5,5 milions i després de les requalificacions pactades per la trama es van vendre un any després per 9,4 milions.

A Badalona, Luigi, Prenafeta i Alavedra haurien intervingut per revaloritzar uns terrenys de prop del Port a canvi de comissions de les empreses interessades en els mateixos. La trama va adquirir la finca per 12,5 milions el 2004 i en un any i mig la va vendre per cas 29 milions a les empreses realment interessades en els terrenys. La Fiscalia conclou que els acusats van intervenir en totes aquestes operacions urbanístiques per aconseguir “quantiosos i il·lícits beneficis mancats de tota justificació i lògica comercial”.

El judici està previst que tingui 26 sessions que es repartiran fins al setembre. Les xifres ajuden a entendre el volum de la macrocausa: el sumari té 30 volums i més de 11.400 folis. Els onze acusats està previst que declarin els dos primers dies, el 13 i 14 de març, i després ho faran 135 testimonis, entre empresaris, polítics i funcionaris. Entre tots ells destaca el testimoni que pugui oferir l'exinterventora de Santa Coloma que va ajudar a destapar la trama, Maite Carol, i el dels exalcaldes de Badalona Maite Arqué i Xavier García Albiol.

Etiquetas
stats