Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Parlament debatrà crear un observatori independent de control dels Mossos d'Esquadra

Antidisturbis dels Mossos d'Esquadra davant del Banc Expropiat

Oriol Solé Altimira

Els casos d'abús policial sobre Ester Quintana o Juan Andrés Benítez han tornat al debat públic una vella reivindicació de les entitats socials catalanes: una institució independent per controlar i garantir que els Mossos d'Esquadra i els altres cossos policials amb presència a Catalunya no violin els drets humans. El Parlament, a iniciativa de la CUP–Crida Constituent, debatrà al ple de la setmana que ve la creació en un termini de cinc anys d'un observatori de la policia “que assumeixi les funcions de control, denúncia i transparència en relació a les vulneracions de Drets Humans”.

La proposta de la CUP per a Catalunya s'inspira en els observatoris independents sobre els cossos de seguretat que funcionen a Anglaterra i Irlanda del Nord. Lucia Morale, del centre Irídia per a la defensa dels Drets Humans, explica que, en el cas anglès, es tracta d'una comissió independent de la policia i del govern. A Irlanda del Nord, el Police Ombudsman també realitza investigacions similars a les que practica la policia judicial i forense, i té capacitat d'imposar sancions, a més de rebre informacions i denúncies i practicar investigacions.

“Les institucions públiques tenen l'obligació de generar els mecanismes de control per impedir i investigar de forma independent les vulneracions de drets humans per part dels cossos policials”, valora la diputada de la CUP, Mireia Vehí. Si s'aprova la iniciativa de la CUP, l'observatori dependria del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (vinculat al Síndic de Greuges). Aquest organisme publica cada any un exhaustiu informe sobre els tractaments o penes cruels, inhumans o degradants, tot i que al màxim a on pot arribar és a fer recomanacions a l'administració.

Per la seva banda, el director de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) de la Universitat de Barcelona, Iñaki Rivera, veu “molt positiva” la iniciativa. A més, Rivera valora que el Parlament hauria de treballar de forma més propera amb les organitzacions socials que, com l'OSPDH, treballen “amb pocs recursos i molts impediments” en aquesta àrea. Des d'Irídia, Morale també veu amb bons ulls la creació d'aquest organisme, tot i que demana que l'observatori, si s'acaba aprovant, tingui competències per ser “veritablement efectiu”.

En aquest sentit, Morale remarca que l'observatori hauria de ser l'organisme –a més d'una hipotètica via penal en els jutjats– destinatari de les queixes ciutadanes en situacions d'abús i mal ús de les potestats policials. Però a més, assenyala Morale, l'ens no només hauria de poder establir sancions, sinó també treballar en l'àmbit deontològic dels cossos policials, amb un paper rellevant per revisar els protocols o donar formació específica.

Preguntat per si dóna suport a la creació de l'observatori, Òscar Marín, del Sindicat de Mossos d'Esquadra–Trisindical, es mostra favorable “a la transparència”, tot i que lamenta que la moció de la CUP “sembla que vol posar més vigilància als Mossos perquè no fan bé la seva feina”. Així mateix, Marín assenyala que perquè la policia sigui més eficaç hauria de comptar amb més agents i una major dotació econòmica i material.

Per altra banda, Iñaki Rivera afegeix que el Parlament “ha de ser fort en el camp dels Drets Humans, no només en l'àmbit policial sinó en totes les àrees de privació de llibertat”, com ara les presons, els centres de menors o els CIE. Per la seva banda, Morale recorda que el Parlament ha creat un grup de treball específic sobre l'aïllament penitenciari a partir de casos d'interns com Raquel, que, tal com va explicar aquest diari, es va acabar suïcidant després de passar gairebé 9 mesos incomunicada.

Amb tot, fonts properes a Interior apunten que l'observatori encara no té garantit l'aval parlamentari, que dependrà de les negociacions entre els grups d'aquesta setmana i la que ve. Ho atribueixen a la pressió que alguns sindicats policials exerceixen sobre la conselleria. Les mateixes fonts recorden que, malgrat l'oposició de les entitats pro drets humans, al Parlament, amb els vots de JxSí , PP i Ciutadans va avalar l'ús de les pistoles elèctriques o Taser per part de la policia catalana el mes de juliol passat.

Etiquetas
stats