A la presó un alcalde per falsejar padrons d'immigrants per regularitzar la seva situació
L'exalcalde de Santa Fe del Penedès, Marcel Surià, dorm des d'aquest dilluns a la presó de Can Brians. Ha de complir una condemna de dos anys i tres mesos per falsedat documental, després d'haver realitzat desenes de certificats de residència amb documentació falsa perquè migrants sense papers puguin regularitzar la seva situació. “Patien autèntics drames personals”, va adduir Surià en el judici per explicar per què va acceptar donar fe a documents que mentien sobre els períodes d'estada dels migrants a la localitat, sense rebre cap tipus de retribució per això.
Aquells actes van ser sempre defensats per Surià per motius humanitaris. L'exacalde assegura que intentava ajudar els migrants, que havien treballat a Santa Fe del Penedès o en municipis dels voltants i que necessitaven donar constància de la seva residència per poder regularitzar la seva situació. Però aquesta argumentació no va convèncer el primer tribunal que el va jutjar condemnant a dos anys de presó, ni tampoc al Suprem, que després d'un recurs de la Fiscalia a la primera sentència va augmentar la condemna a dos anys i tres mesos en considerar que el de Surià era un delicte continuat.
La història de Surià comença el 2006, quan va accedir a lliurar a un veí un informe de residència fals per a un familiar, acreditant que havia estat vivint a Santa Fe. A partir d'aquí, els casos van anar augmentant, fins que el 2007 es produeix una autèntica allau de peticions d'informes. “Va córrer la veu. Un dia vaig haver de trucar als Mossos, perquè no podíem sortir del ple per la gent que havia demanant certificats”, va explicar Surià a La Vanguardia.
Del que l'alcalde considerava bones obres es va aprofitar el regent d'un locutori de Vilafranca del Penedès, que liderava una xarxa d'immigració il·legal. La seva forma de procedir era introduir a marroquins des d'Algesires i ajudar-los a obtenir papers i permisos de residència, per la qual cosa els posava en contacte amb Surià. Ho feia, aquest sí, a canvi de diners i va ser condemnat per això a 7 anys de presó.
Surià va arribar a falsificar fins a mig centenar d'informes des de 2006 i fins que el cas es va destapar el 2009. L'alcalde, que va deixar el càrrec llavors, va col·laborar amb la justícia i va acceptar la primera condemna, de dos anys, amb la qual no havia d'entrar a la presó. Però la Fiscalia va recórrer al Suprem, que va augmentar en tres mesos la condemna, el que sí que requereix d'ingrés a la institució penitenciària. Surià va recollir signatures per reclamar l'indult, però va ser denegat pel Govern a finals de l'any passat.
“Sortirem d'aquesta”, va prometre aquest dilluns als familiars i amics que l'acompanyaven, poc abans d'ingressar a la presó de Can Brians. Sabrià va assegurar que encarava els més de dos anys de privació de llibertat “amb ganes d'adaptar-se a tot i seguir aprenent”.