A la recerca d’un mètode únic per a mesurar la transparència a Espanya
“Que no siga una empresa externa la que mesure la percepció que en puguen tenir els ciutadans”, sinó que hi haja un mètode per a “mesurar la realitat” del que es fa. Aquest és l’objectiu de la reunió que el Consell Estatal de Transparència, presidit per Esther Arizmendi, celebra hui dilluns a València amb representants de gairebé totes les comunitats autònomes. La cita té com a amfitrió el conseller de Transparència valencià, Manuel Alcaraz, l’únic que encapçala un departament clarament centrat en aquest tema, tot i que hi haja, per exemple, a Catalunya i a les Balears conselleries que inclouen també la transparència en la denominació corresponent.
Tots dos han explicat que l’objectiu de la trobada és compartir experiències amb una idea clara. Es tracta, ha dit Arizmendi, “ que al juny puguem fer vacances amb un instrument ja posat en marxa”. De quin instrument es tracta? D’un sistema per a avaluar “tant quantitativament com qualitativament” la transparència de les administracions a Espanya. Amb la col·laboració de l’Agència Estatal d’Avaluació de Polítiques Públiques, es vol crear una única aplicació informàtica que es posarà a disposició de totes les comunitats i tots els ajuntaments. Aquesta aplicació i aquest sistema “no tindran logo”, ha precisat la presidenta del Consell Estatal, perquè es vol que l’instrument no puga ser vinculat a cap partit ni a cap Administració.
Segons Arizmendi, la intenció és que les noves polítiques de transparència, “que han tardat molt de temps, gairebé 40 anys, a arribar a Espanya”, tinguen una “avaluació interna” a més de l’avaluació externa que exerceixen els consells de Transparència. Aspectes com la reutilització i l’actualització de dades, el compliment de les obligacions legals o la facilitat d’accés a la informació formaran part dels ítems que es vol avaluar i mesurar.
Com ha recordat Alcaraz, la Generalitat Valenciana té un conveni amb l’organització Transparència Internacional, que fa una avaluació centrada en 80 ítems. Però la intenció és anar més enllà. “Volem un sistema propi en què ningú faça el seu propi mesurament”, ha precisat Arizmendi.