“Qui no pensés en la dimissió després d'un claustre de deu hores en el que tothom et demana que dimiteixis i aplaudeixi no seria humà”, va afirmar ahir Antoni Giró després d'una sessió on va perdre totes les votacions. No obstant, el Rector de la UPC assegura que no es planteja dimitir perquè el seu compromís “és superior a qualsevol altra cosa”.
Els més de 300 acomiadaments que impliquen els pressupostos impulsats pel seu equip li han posat la universitat en contra. A més dels 13 centres docents que han demanat la seva dimissió, ahir el Claustre, en sessió constituent, va deixar clar el seu rebuig a les darreres mesures de l'equip de Giró. Les declaracions que exigeixen aturar els acomiadaments, retirar l'acord signat entre la universitat i la Generalitat i retirar els pressupostos aprovats el mes passat han tingut un suport d'entre el 75,2% i el 80,5% dels representants de la comunitat universitària. Un cop constituït el Claustre, 124 dels seus 282 membres han presentat la sol.licitud per convocar un claustre extraordinari en el termini d'un mes en el qual es votarà convocar eleccions anticipades a Rector.
Giró ha assegurat que, de la mateixa manera que no dimiteix, tampoc canviarà les decisions preses. “El Claustre no és competent per prendre la decisió de si s'ha d'aprovar o no el pressupost”, ha assegurat, i davant els dubtes dels periodistes sobre quin paper tenia, doncs, aquesta institució ha assegurat que és “el màxim òrgan de representació de la universitat per manifestar l'opinió, però no de govern”.
Per si l'opinió de la UPC sobre la gestió del Rector no havia quedat prou clara, els treballadors del Personal d'Administració i Serveis (PAS) interí, que es quedaran sense feina amb aquesta retallada, li han fet entrega a Giró de 6.350 signatures de suport. Porten una setmana tancats al rectorat de la universitat i Carme Mestres, treballadora d'aquest col.lectiu, assegura que, tot i les resolucions del Claustre, la ocupació segueix sent indefinida. “Ha servit per fer palesa la unitat de la UPC davant aquestes mesures, però no canvia la nostra situació”, explica. Mentrestant, alguns professors hi han traslladat les seves classes per solidaritzar-se amb les protestes.
Giró atribueix el rebuig a les mesures a un suposat desconeixement de l'estat de la universitat. “Quan això afecta a una persona que tens treballant al costat tothom pensa que les persones són primer, però jo crec que hem de salvar la institució”, ha assegurat. El Rector considera que amb la darrera retallada “la UPC ha tocat el moll de l'os” i que seria inviable seguir retallant. No obstant, el pressupost de la universitat s'ha elaborat amb una previsió del que transferirà la Generalitat al centre, una dada que no es coneixerà fins que s'aprovin els pressupostos. En aquest sentit, Giró, juntament amb els altres rectors catalans, es van reunir amb la Secretaria d'Universitat i Recerca per demanar al secretari Antoni Castellà que no segueixi retallant. La Secretaria, no obstant, no va voler donar més detalls sobre la trobada.
El dèficit actual de la UPC es deu principalment a “retallades i retards” de partides del Ministeri i de la Generalitat, ha explicat el Rector, que responsabilitza també a l'anterior rectorat del dèficit actual. Giró considera, però, que la UPC és una universitat “amb molt potencial” per superar aquesta situació. “Som la politècnica de referència del sud d'Europa, ha assegurat”.