El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.
Quatre treballadors de Badalona porten 17 dies sense ingerir aliments per reclamar a l'empresa Comroc 2006 que els pagui l'any de salari que els deu i una indemnització
Sanitaris voluntaris vigilen per l'estat de salut dels operaris i els veïns duen aliments a les famílies
Organitzacions veïnals i polítiques de la ciutat han creat un comitè de suport i acompanyen els vaguistes
Quatre treballadors mantenen el seu dissetè dia de vaga de fam a Badalona. Ho fan per reclamar que els paguin els meosos -gairebé un any- que han treballat per l'empresa Comroc 2006. Dues tendes de campanya a les portes de l'empresa són el testimoni de la protesta. En el seu interior, els germans Alexandru, Viorel i Nicolae Aroncutean, i el seu company Tito Petrean, tots d'origen rumanès, mantenen la seva acció amb el suport d'entitats veïnals i solidàries de Badalona.
A primera hora del matí d'aquest dijous els vaguistes es trobaven acompanyats d'un sanitari que els feia el seguiment. Tot i la durada del dejuni es troben bé. Els tres germans han perdut una mitjana de sis quilos i Petrean, que s'hi ha afegit més tard, n'ha perdut dos.
Expliquen que van ser contractats per per Joan Casafont el 2012. “Ens va dir que ens féssim autònoms, que ell pagaria el que no eren salaris”, explica l'Alex. Però la seva sorpresa va arribar el juny de 2012, quan van veure que la Seguretat Socials els reclamava les cotitzacions mentre duien un temps sense cobrar. Llavors van denunciar-ho. “Ens va dir que ens pagaria el Govern” afirmen els vaguistes.
Al cap d'uns mesos, al desembre, van rebre la sentència. El jutge considerava que s'els havia de pagar el que se'ls devia i instaba l'empresa a contractar-los. “No va complir, ni salari ni contracte” puntualitzen. Després va arribar a segona denuncia i la corresponent sentència, de nou favorable als treballadors. Havien estat treballant des del desembre en què havien rebut la primera decisió judicial fins l'abril, sense percebre res. I el conflicte va esclatar. En total consideren que els han de pagar els sous d'un any i les indemnitzacions per contractació fraudulenta, que oscil.len entre els 32.000 i els 72.000 euros. Però l'empresari s'hi ha negat. I no passa res.
Les empreses per a les quals treballava i treballa Comproc 2006 són importants: el grup que construïa la línia 9 del metro de Barcelona o el grup de societats que instal.len les catenàries de l'AVE.
Escrache kafkià
La situació ara es kafkiana. Els grups de suport als quatre treballadors van arribar a fer un escrache al domicili particular de Casafont a Barcelona: “va sortir ell i va dir que ens havíem equivocat de persona”, comenta un veí. Badalona no es tan gran i mentre catalunyaplural.cat conversava amb els treballadors Casafont passava per davant del petit campament dels vaguistes de fam. “És el mateix que havia dit que no era Casafont” comenten.
Al voltant dels quatre treballadors s'ha creat un moviment de solidaritat important. De la seva salut se n'encarreguen sanitaris voluntaris de l'Hospital de Can Ruti. L'Associació de veïns i veïnes de Coll i Pujol ha recollit menjar per a les famílies dels vaguistes i, de forma rotatòria, també ho fan grups de persones vinculades al 15-M, la PAH, alguns sindicats... Partits d'esquerres com la CUP i EUiA, i els grups municipals de ICV i PSC, s'hi han apropat per donar-los el seu suport. Tots plegats han format l'Àgora Ciutadana, un organisme unitari de lluita a Badalona contra els efectes més escandalosos de la crisi. Fins i tot dimecres passat es va realitzar una vaga de fam solidària, d'unes quantes hores, fet que va comportar que a la porta de l'empresa s'hi plantessin una desena de tendes de campanya.
Pressions policials
A l'espai que ocupen els treballadors també s'hi presenten periòdicament els Mossos d'Esquadra. “Ho fan per intentar fer-nos por” assegura Albert Vendrell, el sanitari que assisteix els treballadors. En teoria són requerits per l'empresari si se sent amenaçat. Però ni els cartells ni les pancartes mostren cap intimidació.
L'Ajuntament de Badalona també hi fa acte de presència. Ho ha fet la Unitat Omega de la Guàrdia Urbana, un discutit cos antiavalots convertit en la guàrdia pretoriana de l'alcalde del PP, Xavier Garcia-Albiol. L'edil, cal recordar-ho, va fer la seva campanya electoral amb acusacions contra els gitanos romanesos, cosa que li ha costat una imputació per fomentar l'odi racial.
Veïns solidaris
Mentre parlem amb els vaguistes hi acudeix una veïna de Badalona. Els porta bosses amb productes isotònics. S'asseu i explica que durant molt temps ha dut, ella mateixa, una protesta per aconseguir la dació en pagament de la seva vivenda i finalment ha guanyat, “però em va costar entrar tres cops a l'UCI”, indica. Per això s'ha fet una experta en assumptes sanitaris.
Per si fos poc Comroc va presentar concurs de creditors el 28 de maig passat. Això fa que el cas passi als jutjats mercantils i per personar-s'hi s'hagin de pagar costes importants, imposades pel ministeri de Justícia. El Col·lectiu Ronda d'advocats n'assumirà solidàriament la defensa i les organitzacions solidàries estan pensant en com recollir els diners que caldrà per presentar la denúncia.
Al lloc on viuen els vaguistes de fam també s'hi han presentat membres del consolat de Romania a Barcelona: “ens han dit que ens n'anem a casa”, diuen els treballadors. Afegeixen que els seus representants han arribat a insinuar que “poden treure'ns als nens”. Però segueixen plantats reclamant el que consideren seu.
Sobre este blog
El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.