Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.
Una sèrie documental relatarà la Guerra Civil a Sagunt de la mà de testimonis i historiadors
Una sèrie documental narrarà el desenvolupament de la Guerra Civil a Sagunt al llarg de 8 capítols amb una duració aproximada de 20 minuts cadascun. En aquesta sèrie participaran historiadors, investigadors i testimonis de persones que la van viure, així es podran conéixer aspectes com el seu inici, els bombardejos patits a la ciutat, les mesures de defensa adoptades, el paper de Fàbrica (Alts Forns del Mediterrani), la vida quotidiana en la rereguarda, l'evacuació de la població o els estralls causats.
La iniciativa 'La Guerra Civil a Sagunt' està coproduïda per l'associació Esfera Morvedre junt amb la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica, que l'ha finançada, i el Gabinet de Comunicació, que s'ha encarregat de la part tècnica. L'acte de presentació tindrà lloc el 28 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal, on es projectarà el primer capítol.
Aquestos capítols s'aniran pujant gradualment al canal de YouTube del Gabinet de Comunicació de l'Ajuntament de Sagunt (Aytosaguntovideos). El primer capítol es podrà veure en la plataforma el 5 de desembre; el segon, el 19 de desembre; el tercer, el 9 de gener; el quart, el 23 de gener; el cinqué, el 6 de febrer; el sisé, el 20 de febrer; el seté, el 6 de març i el huité el 22 de març. L'acte de tancament serà el 21 de març de 2025 al Casal Jove del Port de Sagunt.
La direcció, idea, guió i coordinació de la sèrie ha sigut a càrrec de Juanfran Gómez, la direcció tècnica de José Luis Lozano Redondo, l'edició i postproducció de Lucas Gallego García i Francisco Valls Sánchez, que també han realitzat les gravacions junt amb periodistes d'equips anteriors del Gabinet de Comunicació. La música original i el seu muntatge és de Rafael Doménech. De l'equip d'investigació han format part José Ángel Baños, Eduardo Bravo, José Ramón Carbonell i Juanfran Gómez.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, assenyala que este treball “pretén posar el focus en com la Guerra Civil va impactar a la nostra ciutat”. El primer edil recorda que Sagunt es va convertir en un “punt estratègic” per la seua siderúrgia, la qual cosa va portar l'aviació franquista a bombardejar la ciutat. “És una iniciativa que recupera, de la mà de testimoniatges i persones expertes en la matèria, el paper que va exercir la ciutadania al llarg de la guerra”, explica Moreno.
Darío Moreno assegura que és “fonamental recuperar les històries de vida de centenars de saguntins, saguntines, portenyes i portenys que van patir la guerra en les seues carns i, posteriorment, les seues conseqüències: pobresa, empresonaments, exili i, fins i tot, afusellaments”. Així mateix, Moreno ressalta: “És un procés necessari de recuperació de la memòria perquè estos fets mai tornen a ocórrer, així com per a avançar en el reconeixement i la reparació dels qui van patir els horrors de la guerra”.
Per la seua banda, el regidor de Memòria Històrica i Democràtica de l'Ajuntament de Sagunt, Roberto Rovira, destaca la “importància” de la sèrie documental, ja que “posa en valor la memòria històrica de la nostra ciutat”. “Treballar per la memòria històrica no és només un deure amb el passat, sinó també un compromís amb un futur més conscient i democràtic”, afirma Rovira.
Sobre este blog
Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.
0