Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els colors republicans, al balcó de l’Ajuntament de València

Pancarta en el balcón del Ayuntamiento por los 80 años de la capitalidad de la República en Valencia.

Toni Cuquerella

Dins de la jornada de commemoració de la II República que té lloc el 14 d’abril, l’Ajuntament de València recorda el paper de la ciutat com a capital republicana amb una pancarta penjada al balcó del consistori que inclou la insígnia tricolor i la senyera local. La pancarta, creada per Manuel Granell, ha estat rebutjada per formacions com el PP, que, per mitjà de la figura del Delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, ha instat a retirar-ne la insígnia, perquè no és una bandera oficial i vulnera, per tant, la Llei de banderes.

Aquesta mateixa data servirà per a retre homenatge també a Teófilo Alcorisa, represaliat polític del franquisme les restes òssies del qual es van trobar en una fossa del cementeri de València i que seran lliurades pel mateix alcalde Joan Ribó a la família Alcorisa.

Aquest lliurament es materialitzarà a les 12.00 al cementeri General (a la part civil, secció 4a-esquerra), on es van trobar les restes que han estat objecte d’un estudi antropològic i d’ADN que han verificat la identitat de la persona, per a atendre la demanda de la família d’oferir-li un enterrament digne. L’alcalde de València, Joan Ribó, de Compromís, que lidera una coalició amb els socialistes i València en Comú, ha manifestat el seu suport a aquesta mena de reconeixements històrics “que ens recorden qui som i ens fan reflexionar sobre què volem”.

D’altra banda, l’entitat ciutadana Plataforma 14 d’abril per la Tercera República ha organitzat un acte cívic demà a les 19.00 a la plaça de l’Ajuntament, en què participarà l’alcalde.

La pancarta ha despertat la curiositat de les persones que, quan passen enfront de la façana de l’Ajuntament, aprofiten per a fer fotos al balcó amb aquest cartell.

Altres municipis de la Comunitat Valenciana també rememoren aquest esdeveniment i, així, l’Ajuntament de Xirivella, governat pel PSPV, ha decidit que durant tot el dia de hui onege la bandera de la República en un quart pal a la porta principal.

Municipis com Puçol –on governa Compromís– també han optat per penjar al migdia la bandera republicana al balcó al costat de la resta de les ensenyes oficials i, a més, col·locarà una corona de flors a la plaça de Jacint Piquer, dedicada a l’únic veí de la localitat que va morir al camp de Mathaussen.

L’Ajuntament de Paterna –presidit pel PSPV– ha il·luminat la façana consistorial amb llums tricolors i ha fet onejar una bandera republicana en una plaça del municipi amb el nom de la República.

Etiquetas
stats