Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Alcaldes i empresaris desmenteixen Mazón sobre la recuperació dels polígons: “Continuem llevant llot”

Estat actual d'un polígon industrial en Riba-roja.

Carlos Navarro Castelló

0

“Nosaltres continuem traient llot de la nostra nau en el polígon industrial de Xiva pels nostres propis mitjans, encara més, ens hem hagut de mudar temporalment a una altra nau i encara no hem rebut cap ajuda. Ací s’ha avançat poc, quasi no hi ha hagut ajuda i el que feia Tragsa es va paralitzar amb el canvi de Govern municipal. Quan vaig llegir les declaracions del senyor Mazón referents al fet que ja s’havien rehabilitat el 100% de les àrees industrials, em vaig quedar sorprés, deu ser que no som part de València”.

Rafael Bolinches, copropietari de l’empresa Mosquistop, situada en el polígon industrial de La Pahílla, a Xiva, s’ha pronunciat en aquests termes sobre la situació que viu la seua empresa en particular i el parc empresarial en general, després d’haver afirmat el president del Govern valencià, Carlos Mazón, que donen per acabades “les tasques de neteja i rehabilitació del 100% de les àrees industrials afectades per les riuades”.

Tant els alcaldes de diversos municipis com els mateixos empresaris han desmentit aquest anunci i han denunciat que la situació dels polígons està encara lluny de recuperar la normalitat i que fins ara han sigut els mateixos ajuntaments els que han finançat la major part de les tasques de neteja, malgrat els contractes adjudicats a dit per la Generalitat, entre altres, a STV Gestión, l’empresa en què va treballar el cap de gabinet de Mazón.

En concret, com va informar elDiario.es, un dels primers contractes d’emergència del Govern de Carlos Mazón després de la catastròfica DANA va anar a parar a l’empresa en què el seu cap de gabinet i secretari autonòmic de Comunicació, José Manuel Cuenca, va treballar durant cinc anys. L’exconsellera Nuria Montes, coneguda per les seues inoportunes declaracions sobre els familiars de les víctimes mortals de la DANA, va firmar l’encàrrec a dit a la mercantil STV Gestión SL d’un dels quatre lots del contracte d’emergència per al servei de neteja de vials i accessos de polígons industrials afectats per la catàstrofe del 29 d’octubre passat. L’import del lot és de 290.000 euros.

No obstant això, el nou alcalde socialista de Xiva, Ernesto Navarro, elegit arran de la moció de censura que va precipitar la caiguda de l’exalcaldesa del PP, Amparo Fort, ha explicat que ha demanat una reunió amb la comunitat de propietaris del polígon per a atendre les necessitats més urgents: “Pràcticament, no hi ha anat ningú a netejar, per descomptat el paquet de neteja no ha arribat a Xiva. Hi ha un problema amb els embornals que estan embossats i això podria generar un problema en cas de pluges, perquè no desguassen”.

Per part seua, des de l’Ajuntament de Catarroja, que presideix l’alcaldessa del PSPV, Lorena Silvent, han denunciat que no hi ha una “pretesa normalitat” en el polígon El Bony, malgrat tots els esforços dels empresaris. En aquest municipi, el 30 de desembre, encara queden “molts vehicles sinistrats per retirar dels carrers del parc empresarial, també queden zones molt àmplies que estan plenes d’enderrocs”. La situació de la xarxa de clavegueram “també és molt complicada, ja que és funcional, però està col·lapsada, i encara queda llot, embornals per netejar i carrers per a fer-hi aigualeig”.

Aquesta situació per què passa el polígon industrial no és una excepció, de la mateixa manera passa en el nucli urbà de Catarroja. La raó és que “no s’han dimensionat els mitjans que destina la direcció de l’Emergència a les necessitats reals del nostre municipi, després de les devastadores conseqüències de la DANA”, ha remarcat Silvent.

En el comunicat enviat des de Presidència de la Generalitat se subratllava “la inversió de 6,5 milions d’euros per a condicionar i habilitar de nou 40 parcs industrials”, tot i que a escala local, la quantitat destinada per a l’adequació de la zona industrial per part de l’Ajuntament ascendeix al voltant de 800.000 euros, mentre que el lot inicial adjudicat de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) per a Albal, Beniparrell, Catarroja i Massanassa era de 240.000 euros.

En la reunió diària d’alcaldes amb la Diputació de València s’ha traslladat quina és la situació real del polígon de Catarroja, que, igual que altres zones industrials, no estan plenament operatives.

En la mateixa línia, l’alcalde socialista de Riba-roja, Robert Raga, ha assegurat que encara queda “bastant per fer per a arribar a la normalitat” i que “el 70% de tot el que s’ha fet s’ha finançat amb fons propis de l’Ajuntament”. Raga ha explicat que “l’Ajuntament ha gastat de moment més de 2 milions d’euros per a tractar de normalitzar la situació” i que l’Ivace ha aportat aproximadament entre un 15% i un 20% del finançament: “En data de hui queda molt per fer, falta llevar fang de les voreres, cal tindre en compte que tenim una àrea industrial amb 6 milions de metres quadrats, 20.000 treballadors i 1.400 naus. També hi ha cotxes per traure, campes provisionals per buidar, traure milers de tones de residus per un problema de salubritat. Diumenge passat se’n van anar les últimes màquines de la Generalitat i queda molt encara, tot i que s’ha avançat”. Raga ha exigit finançament per part de l’Ivace o que l’ens autonòmic contracte de manera directa els recursos per a continuar avançant.

Per part seua, fonts de l’Ajuntament de Quart de Poblet que dirigeix l’alcaldessa Cristina Mora (PSPV) han lamentat que l’única ajuda que han tingut de la Generalitat és una aportació de 400.000 euros de l’Ivace que es va adjudicar abans de la DANA per a reasfaltar el polígon i que des del consistori s’ha redirigit a tasques de neteja: “En aquests moments les empreses continuen traient escombraries i estris que l’Ajuntament va retirant”.

El sector demana ajudes europees i adverteix d’“una DANA social”

El president de la Federació Valenciana de Parcs Empresarials, Diego Román, ha agraït l’esforç i la implicació de l’Ivace i de la Conselleria d’Indústria en les tasques de neteja que s’han desenvolupat fins ara, però ha advertit que encara queda faena per fer: “Encara hi ha zones amb llots i vials amb fang sec en què cal fer aigualeig. A més hi ha vehicles per retirar i cal agilitzar el peritatge, va retardant-se molt i això fa que les empreses no puguen prendre decisions sobre la seua viabilitat, perquè depenen dels danys que els cobrisca l’assegurança”.

D’altra banda, Román ha demanat un paquet d’ajudes europees, i també més recursos estatals. Segons ha explicat, cal “un pla Marshall de la Comissió Europea, perquè els danys són molt importants i si no se salva les empreses, el que vindrà és una DANA social en forma de tancaments d’empreses i acomiadaments”. A més, ha exigit més ajudes “a fons perdut i amb exempcions fiscals, no té sentit que et concedisquen una ajuda i se’n perda una part pagant impostos com l’IVA”.

Etiquetas
stats