Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

Quatre diputades de l’esquerra rebutgen votar per l’empresari més gran de la construcció del Baix Segura en el consell social de la Universitat d’Alacant

Pablo Serna Lorente, director general de TM Grupo Inmobiliario.

Laura Martínez

València —

0

Les Corts Valencianes han nomenat dimecres una de les fortunes més grans de la Comunitat Valenciana vocal del consell social de la Universitat d’Alacant. Els grups parlamentaris del PSPV, Compromís i Unides Podem han proposat i han votat per Pablo Serna Lorente, responsable de TM Grupo Immobiliario, l’empori de la construcció a la Costa Blanca, com a vocal en l’òrgan.

Tots els diputats que formen la majoria progressista, excepte quatre, dues de les quals les parlamentàries d’Esquerra Unida i dues de Podem, que consideren la decisió de nomenar un constructor poc coherent amb les polítiques mediambientals que pretenen impulsar. “No trobem coherent promoure un canvi de paradigma urbanístic i anar cap a la sostenibilitat i la preservació del territori, i al mateix temps donar suport a una figura empresarial que basa la seua fortuna en la sobreexplotació dels recursos i els abusos urbanístics”, critica la portaveu d’Esquerra Unida, Estefanía Blanes.

Serna va heretar juntament amb els quatre germans seus el negoci familiar el 2012 i el 2020 figura entre les 200 persones més riques d’Espanya, la número 11 de la Comunitat Valenciana. La seua companyia, nascuda a Oriola i amb seu a Torrevella acaba de complir 50 anys i va reunir per celebrar-ho el sector turístic, els rectors de les universitats alacantines, el president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, i el president de la Generalitat, Ximo Puig.

La seua fortuna familiar va créixer en el desenvolupisme franquista, durant el boom immobiliari de la Costa Blanca. La Comunitat Valenciana era llavors “el Levante feliz” als ulls del franquisme i les elits madrilenyes; un sector en què va posar l’ull la família. Prompte es van centrar en urbanitzar la costa, amb grans obres a Benidorm, Torrevella, altres localitats del Baix Segura, Santa Pola, Elx, Marbella, i a aprofitar el potencial de la segona residència. El programa “Un, dos, tres!” de Televisió Espanyola va aconseguir que desenes de persones gaudiren dels apartaments a Torrevella i popularitzaren la zona com a espai turístic. Des de llavors, la constructora ha anat comprant terrenys per a edificar-hi i ni la crisi ha fet que es ressenta el negoci d’una de les famílies més riques del país.

Al gener del 2018, el TM Grupo Immobiliario va adquirir 165.000 metres quadrats a Benidorm per construir-hi 1.200 habitatges; una inversió milionària abordada amb fons propis. La companyia va tancar l’any amb una facturació de 190 milions d’euros, dels quals un 25% correspon al negoci de Mèxic. Actualment, l’empresa és propietària de l’únic sòl sense urbanitzar de Torrevella.

Amb les inundacions com a conseqüència de la DANA al Baix Segura, una de les zones més afectades, l’empresa va anunciar la cessió temporal d’habitatges per a les famílies afectades.

Malgrat que el parlament valencià ha nomenat altres empresaris en els consells de les universitats públiques, Esquerra Unida considera especialment sagnant aquest cas pel que ha suposat el model urbanístic per a la costa. “Ens neguem a aprovar el reconeixement implícit que suposa donar suport a l’accés d’un empresari que és en gran part responsable de la devastació urbanística de Torrevella i gran part del Baix Segura”, assenyalen des del grup.

Etiquetas
stats