Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

Sandra Gómez contra Joan Ribó: la relació difícil de dos socis que podrien ser rivals per l’alcaldia de València

L'alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), i la portaveu del PSPV, Sandra Gómez

Carlos Navarro Castelló

València —

Tothom tracta de llevar importància al desacord que van protagonitzar a l’inici d’agost l’alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), i la fins ara regidora de Protecció Ciutadana, Sandra Gómez (PSPV), pel repartiment de regidories en l’Ajuntament de València arran de la marxa del ja exportaveu socialista en el consistori, Joan Calabuig, a l’equip del president del Consell, Ximo Puig.

No obstant això, a pesar de les últimes reunions de Ribó amb tots els portaveus del tripartit, inclosa Gómez, per a escenificar un clima d’unitat i enteniment, aquesta primera fricció fa presagiar un camí entre tens ambdós que amb tota seguretat anirà a més a mesura que s’acosten les pròximes eleccions locals i autonòmiques.

Dilluns que ve 5 de setembre tindrà lloc per fi el ple extraordinari que farà oficial el nomenament de Gómez com a nova portaveu i número u del grup municipal socialista i d’Anaïs Menguzzato com a nova edil del PSPV, que cobrirà la vacant de Calabuig.

Segons les fonts consultades, està previst que aqueix mateix dia es faça oficial el repartiment de competències que, a pesar que ha de ser proposat per l’alcalde, està determinat en l’acord de la Nau.

En aqueix sentit, tal com ja va anunciar Gómez, ella assumirà les regidories de Calabuig (Turisme, Ocupació, Emprenedors i Persones Grans), mentre Menguzzato passarà a portar Protecció Ciutadana.

Ribó va expressar en aquell moment el seu malestar perquè considerava que el PSPV havia d’haver-li comunicat aquests canvis abans de fer-los públics. Gómez va respondre contundent sobre això: “Les competències estan definides en l’acord de la Nau i en aqueix sentit no hi ha res a consultar i no tenen per què sentir-se molestos”.

Així, va voler marcar el seu territori i demostrar que no es limitarà a ser una mera comparsa de Ribó.

El seu paper com a portaveu del PSPV serà molt més crític amb els seus socis de Compromís i de València en Comú, que el del seu predecessor, Joan Calabuig, el qual va tenir un paper excessivament tebi en els assumptes més polèmics aprovats per Compromís, com per exemple la prohibició del bou embolat o la remodelació de línies de l’EMT, potser sabent que els seus dies en el Consistori estaven comptats.

Després d’aquest desacord, Ribó va decidir ajornar al setembre el nomenament de Gómez i de Menguzzato.

Segons fonts consultades per eldiario.es, aquesta maniobra de l’alcalde demostra que “aquests canvis en el si del PSPV han agafat Compromís amb el peu canviat, s’han posat nerviosos perquè veuen en Gómez una amenaça seriosa amb vista a les pròximes eleccions”.

Així, han destacat el contrast que suposaria una foto de tots dos si foren candidats a l’Alcaldia: “Ella arribaria a les eleccions a 34 anys i un futur prometedor i Ribó a 70 anys i tot fet en política”.

D’aquesta manera, Gómez esta davant del repte tan difícil de conjugar la lleialtat al pacte de la Nau que permeta una mínima estabilitat del Govern municipal, amb una actitud crítica i reivindicativa que li permeten a ella (si acaba sent la candidata socialista a l’Alcaldia) i al PSPV desmarcar-se de Compromís, amb l’objectiu de recuperar vots en les pròximes eleccions locals del 2019.

De fet, les fonts consultades adverteixen: “No armarà cap canyaret innecessari, però, si no està d’acord amb alguna decisió de Ribó, ho dirà”.

Comença així un exercici ben complicat d’equilibrisme entre tres socis de Govern (Compromís, PSPV i València en Comú) que han de mantenir una mínima sintonia per a gestionar el dia a dia de la ciutat i que alhora competeixen per un mateix espai polític.

Etiquetas
stats