Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Piscines il·legals disfressades d'aljubs: la nova estratègia de dos hotels de luxe de Menorca per saltar-se la llei

Les piscines de l´hotel Experimental Menorca.

Santiago Torrado

Menorca —

0

Les piscines irregulars de l'agroturisme Torrevella, propietat de la firma francesa Les Domaines de Fontenille, que finalment han estat legalitzades a través d'una llicència atorgada per l'Ajuntament d'Alaior, no són l'únic exemple de presumpte engany a l'Administració per part d'una promotora hotelera a Menorca. Pocs dies després de conèixer-se que aquesta llicència —destinada, segons els ecologistes, a blanquejar el que eren “aljubs per estalviar aigua” i en realitat són piscines privades —permetrà als promotors alliberar-se d'una multa d'1,5 milions d'euros, ha saltat un nou cas de presumptes piscines il·legals. Al mateix municipi, l'hotel Menorca Experimental ha estat denunciat per l'entitat ecologista GOB Menorca per mantenir en funcionament nou piscines no declarades al projecte original.

Després de rebre la denúncia del grup ambientalista, el Consorci de Disciplina Urbanística del Consell Insular ha obert un expedient sancionador contra l'empresa promotora, encara que des de l'organisme no han detallat l'import a què puja la multa. elDiario.es ha intentat contactar amb l'hotel, però encara no ha rebut cap resposta.

Segons assenyalen els ecologistes, aquesta nova violació de l'ordenament territorial és ja un “modus operandi” de les promotores que ofereixen serveis hotelers al camp menorquí. Curiosament ambdós casos es donen a Alaior, el municipi amb més agroturismes de Menorca. “El cas d'aquestes nou piscines il·legals descobertes a l'agroturisme de Sant Llorenç se suma al ja conegut cas de les set piscines de Torrevella. La gran similitud entre tots dos exemples sembla mostrar una mateixa manera d'operar per esquivar, amb enganys, la tramitació ambiental”, comenten des del GOB.

D'altra banda, els ecologistes insisteixen que els dos agroturismes van aconseguir aprovar sengles Estudis d'Impacte Ambiental (EIA) a la fase de presentació dels seus respectius avantprojectes i que, finalment, han resultat en un engany a l'administració. “Els dos hotels citats van passar l'EIA i, en tots dos casos, van plantejar la previsió de dipòsits (alberques) o estanys per recollir aigües pluvials o depurades. Al final, han fet piscines que es promocionen obertament als portals digitals de les respectives empreses”, han subratllat. Finalment, Miquel Camps, coordinador territorial del GOB, comenta a elDiario.es que, ateses les similituds de les dues empreses en relació amb les piscines, “seria bo investigar quines coincidències es poden trobar als equips tècnics que hagin acompanyat ambdues tramitacions” .

Un element que sembla haver facilitat aquest “modus operandi” és la desaparició de la Comissió de Medi Ambient del Govern balear, que va deixar d'existir el mes de maig passat per decisió de l'Executiu autonòmic que comanda Margalida Prohens (PP). “En no existir aquest organisme es fa més difícil rastrejar el desenvolupament de projectes urbanístics que tenen incidència sobre el sòl rústic de Menorca”, assenyalen des del GOB.

Els ecologistes també subratllen el fet que el projecte d'hotel Menorca Experimental va aconseguir el vistiplau de la Comissió de Medi Ambient abans de la ratificació definitiva del Pla Territorial Insular (votada pel Consell Insular el 2023) —normativa que permet com màxim una piscina per parcel·la—, precisament perquè, “sobre els papers”, l'emprenedoria tindria una única piscina de 233 m2. “No obstant això, a les fotografies aèries s'observa que s'han afegit nou piscines més petites, més petites, però que en conjunt vénen com a mínim a duplicar la gran piscina original prevista”, emfatitzen.

Donats els antecedents existents amb el cas de l'agroturisme Torrevella, des del grup municipal Avançam Alaior, opositor a l'equip de govern comandat per Juan Luis Benejam (PP), no descarten que l'empresa responsable de l'hotel Experimental Menorca sigui també beneficiada amb una llicència que us permeti legalitzar les piscines no declarades. “No tenim cap dubte que es pugui repetir el que ja van fer amb l'agroturisme Torrevella, que no és res més que urbanisme a la carta ia cop de talonari, perquè aquí hi ha persones que es col·loquen per sobre de la llei només perquè tenen diners i el PP d'Alaior els acompanya i premia”, ha assenyalat la regidora Isa Allès en diàleg amb elDiario.es.

Luxe per 413 euros la nit

Experimental Menorca pertany a la firma Experimental, un hòlding empresarial hoteler fundat per tres ciutadans francesos que es presenten a si mateixos a la seva pàgina web com a “fanàtics apassionats de la cultura dels còctels artesanals de Nova York i Londres” i que van decidir “canviar-li la cara dels carrers de París” després d'obrir el seu local “Experimental Cocktail Club el 2007”.

Aquest hotel de luxe, que suma 4 estrelles i que ofereix serveis de “luxós spa” i “piscina infinita”, està enclavat a pocs metres de Cala Llucalari, zona que va saber ser propietat del Ministeri de Defensa i que ara acull turistes que busquen provar, segons anuncien a la seva pàgina web, “l'estil de vida menorquí”. Això sí, un estil projectat per la famosa dissenyadora francesa Dorothée Meilizchon, que es va encarregar de delinear la decoració de l'hotel.

Tot i que ja van ser denunciats davant el Consorci de Disciplina Urbanística, Experimental Menorca manté pública la seva oferta, on proposen als visitants allotjar-se a qualsevol de les “43 habitacions de l'hotel, 9 d'elles amb piscina pròpia” on els hostes poden triar entre “nedar llargs a la piscina infinita o un refugi aïllat propi”. Els preus oscil·len entre els 260 i els 413 euros la nit.

L'hotel costa entre 260 i 413 euros la nit. Els clients poden triar entre 'nedar llargs a la piscina infinita o un refugi aïllat propi'

Amb tot, els tres empresaris gals insisteixen que la seva visió sobre l'hostaleria aposta pels “petits productors i el proveïment estacional, ja sigui en aliments, licors o vins” que ofereixen als seus hotels. Tot i els intents d'elDiario.es de contactar-los per preguntar-los per les nou piscines que assequen d'aigua el municipi d'Alaior i que no estaven declarades al seu projecte original segons els ecologistes, aquest diari encara no ha rebut resposta.

Torrevella corre risc de perdre la llicència

Si el modus operandi que denuncien els grups ambientalistes de Menorca és real, Torrevella podria ser el primer de diversos intents per legalitzar piscines declarades originalment i sobre plànol com a aljubs. En una illa amb forts problemes d'accés a l'aigua potable i amb gran tensió social en tot allò referit a la cura del territori i el medi ambient, el que ha passat amb aquest hotel ha despertat la indignació d'alguns veïns.

Per calmar les aigües i després de guardar silenci durant diverses setmanes, el PP d'Alaior ha emès un comunicat on explica que l'atorgament de les llicències es deu “exclusivament a criteris tècnics i subjectius” i que en tot moment s'ha obrat amb d'acord amb “els informes emesos pels òrgans competents en un procés clar i transparent, fonamentat en informes que acrediten que el projecte compleix la normativa urbanística i mediambiental”.

Per part seva, des d'Avançam Alaior ha presentat un recurs per demostrar que aquesta llicència és “nul·la de ple dret” per diversos motius i sol·licitar la denegació de la llicència. “D'una banda, hi ha diversos informes municipals que assenyalen que la documentació de l'expedient per a la legalització no estava completa quan ja s'havia aprovat inicialment el Pla territorial insular ni després, una vegada ratificat el 2023, revisió que encara és més restrictiva respecte a la instal·lació de piscines”, ha explicat Allès a aquest mitjà.

“I finalment caldria revisar la declaració d'interès general que li va atorgar el Consell Insular a aquest projecte el 2018, ja que van plantejar una proposta que finalment no es va fer, per la qual cosa caldria demanar una nova declaració. Tampoc no s'ha renovat la declaració d'interès ambiental que va atorgar l'extinta Comissió de Medi Ambient, que també cau perquè es va atorgar per fer vuit aljubs, no vuit piscines”, ha emfatitzat la regidora.

Etiquetas
stats