Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

Una exconsellera denuncia a la Conselleria d’Educació per limitar el dret de les seues filles a l’escolarització després de la DANA

Rosa Pérez Garijo, el passat 15 de desembre davant l'institut de Catarroja arrasat per la DANA.

Lucas Marco

1

Rosa Pérez Garijo, exconsellera de Transparència del Govern del Pacte del Botànic, ha denunciat un inspector de la Conselleria d’Educació i la regidora popular de l’Ajuntament de Massanassa María José Vázquez per un pretés delicte de prevaricació. L’exconsellera considera que les traves per a escolaritzar a Massanassa a les seues dues filles, veïnes de Catarroja (una de les localitats afectades per la DANA) suposen una discriminació del dret de les adolescents a l’escolarització.

La família de Pérez Garijo, coordinadora d’Esquerra Unida del País Valencià, va viure a la comarca de l’Horta Sud la catastròfica DANA del 29 d’octubre passat. L’institut de Catarroja en què les seues dues filles, de 14 anys, cursen tercer de l’ESO, va quedar totalment arrasat per la barrancada; actualment “no està en funcionament ni ho estarà en molt de temps”, recorda Rosa Pérez Garijo. “L’alumnat en l’actualitat es limita a rebre una tutoria setmanal per assignatura a través de videoconferència, és a dir, no tenen classes, a més no poques vegades falla la connexió. Aquest trimestre ni tan sols han rebut qualificacions”, abunda la denúncia a què ha tingut accés aquest diari.

L’exconsellera va sol·licitar el 26 de novembre passat l’acolliment escolar provisional les seues dues filles en l’IES de Massanassa, una localitat a tocar de Catarroja en què la seua parella manté el domicili laboral. “Com que hi ha una impossibilitat de rebre docència en l’institut corresponent en el domicili familiar, optem per l’institut del domicili laboral, ja que tots dos domicilis estan en el mateix nivell en el procés d’admissió”, explica. No obstant això, no va obtindre “cap resposta”.

L’endemà passat, el 28 de novembre, va presentar per registre d’entrada davant l’Ajuntament de Massanassa, governat pel popular Paco Comes, una sol·licitud de matriculació estable a la comissió d’escolarització del municipi, en què “hi ha vacants”, segons la denúncia. El consistori li va respondre dies després que estava pendent de la decisió de l’inspector educatiu.

Així doncs, el 3 de desembre va sol·licitar una cita amb l’inspector, que li va telefonar sis dies després. “Em va explicar amb molta amabilitat que ell no podia aprovar l’admissió perquè no hi ha normativa sobre aquest tema i que vulneraria drets d’altres persones, encara que en aquell moment no hi havia més sol·licituds d’escolarització presentades dins del termini i en la forma corresponent. Em va deixar bastant clar que de cap manera acceptaria la matriculació de les meues filles en l’IES de Massanassa”, relata la denúncia.

Pérez Garijo al·lega que la normativa autonòmica reguladora del procés d’admissió inclou l’escolarització fora del procediment ordinari d’admissió per raons urgents o especials. “Crec que és més que evident que es donen àmpliament raons especials i urgents per a procedir a l’escolarització de les menors”, afirma l’exconsellera, que també afig: “Vaig presentar la sol·licitud d’acord amb la normativa i entenc que la situació actual que patim no pot servir per a fonamentar la no aplicació de la norma; hauria de ser més aïna el contrari”.

La denúncia recorda que processos similars s’han dut a terme en “nombrosos instituts que no han tingut cap problema a acceptar l’alumnat que no pot tornar al seu centre educatiu per causes excepcionals imputables a la DANA”, en localitats com València, Mislata, Torrent, Silla o Sedaví, que han admés alumnat de l’IES Berenguer Dalmau de Catarroja“. ”No es comprén que no es concedisca l’admissió en l’IES de Massanassa, que és un institut, a més, amb existència de vacants, produint d’aquesta manera un greuge comparatiu en un cas de dues menors que, en condicions normals, accedirien a aquest centre per ser el que està situat en el domicili laboral patern“, postil·la.

L’exconsellera del Pacte del Botànic afirma que el dret constitucional a l’educació i l’escolarització “no es compleix” en el cas de les seues filles, “que en aquests moments estan més de dos mesos a casa sense escolaritzar, no tenint en compte la Conselleria l’interés superior de les menors i fent a més una interpretació restrictiva de la norma en una zona concreta totalment contrària a la resta de les zones, cosa que suposa una discrecionalitat injustificada”.

Rosa Pérez Garijo explica que, després de no haver obtingut “cap resposta formal” de l’Ajuntament de Massanassa sobre la sol·licitud, va enviar sengles correus electrònics a la Inspecció i a la Direcció Territorial de la conselleria que dirigeix el popular José Antonio Rovira, organismes dels quals tampoc ha tingut resposta.

“Però si aquesta situació ja constituïa una vulneració de la normativa, més gravetat tenen els fets esdevinguts amb posterioritat”, adverteix. El 12 de desembre passat, després d’una reunió de la comissió municipal d’escolarització, en una “trobada casual”, Pérez Garijo va preguntar sobre la seua sol·licitud a la regidora d’Educació de Massanassa, María José Vázquez, que la va informar que, juntament amb l’inspector educatiu, havia decidit “oferir les places vacants de l’IES de Massanassa, però que havien buscat la manera legal de limitar aquestes places als xiquets i xiquetes amb domicili familiar, ”cosa que clarament constitueix una decisió ad hoc que limita“ el dret de les seues filles, ”a més de no tindre en compte la sol·licitud d’escolarització feta dins del termini i en la forma corresponent“.

“No hi ha cap norma ni en vigor ni derogada recentment de la Conselleria d’Educació que faça diferenciació del domicili familiar i laboral; sempre estan al mateix nivell jurídic”, recorda la denúncia.

Amb aquest panorama, l’exconsellera de Transparència va enviar una tanda de correus electrònics al departament d’Educació de l’Ajuntament de Massanassa, a l’alcalde mateix, a la inspecció, a la direcció territorial i a la secretaria autonòmica de la conselleria. L’única resposta, del 19 de desembre passat, va ser de la Inspecció General d’Educació, que la informava que havia notificat els seus escrits a la Inspecció Territorial de València.

També li notificava l’acord del consistori de Massanassa, del 12 de desembre passat, que obria un termini de reserva per a l’alumnat local (residents) que necessiten fer l’escolarització en el municipi fins al 15 de gener, data en què la Comissió d’Escolarització “es tornarà a reunir i decidir així si dona per finalitzada la reserva de places per a l’alumnat local”.

“Doble vulneració de la normativa”

Rosa Pérez Garijo considera que s’ha donat una “doble vulneració de la normativa”. “En primer lloc”, sosté l’exconsellera, “perquè, presentada dins del termini i en la forma corresponent la sol·licitud d’escolarització, hi ha una absència de resposta, mentre que en la resta dels instituts de la zona s’ha facilitat l’escolarització a l’alumnat de l’Institut Berenguer Dalmau de Catarroja de manera ràpida i sense problemes”.

“I, en segon lloc”, abunda la denúncia, “perquè, després d’informar en la comissió d’escolarització des del departament d’Educació de l’Ajuntament de Massanassa que tan sols hi havia una sol·licitud d’escolarització presentada per registre d’entrada, dues menors germanes no residents, però amb pare treballador a Massanassa, és a dir la meua sol·licitud, i dues famílies residents de Massanassa que havien preguntat oralment, l’inspector educatiu i la regidora d’Educació, que presidia la reunió, decideixen proposar l’obertura d’un termini únicament per a l’alumnat amb residència a Massanassa, acord que, com he exposat anteriorment, vulnera tota la normativa autonòmica i estatal, que situen de manera clara la prioritat d’escolarització per domicili familiar o laboral (que algun dels progenitors treballe en el municipi) sense distingir ni prioritzar entre tots dos”.

“És obvi”, afirma Pérez Garijo, que la decisió de la Comissió d’Escolarització de Massanassa “vulnera clarament la normativa i que aquesta norma es du a terme a més sabent que he sol·licitat l’escolarització de les meues filles”.

Rosa Pérez Garijo considera que la situació també es deu a la seua trajectòria política. “Aquesta arbitrarietat es pot entendre millor si tenim en compte les meues responsabilitats en l’anterior Govern valencià, durant quatre anys vaig ser la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, anteriorment havia sigut diputada provincial durant huit anys i regidora de Catarroja durant setze”.

El seu currículum polític i les seues “discrepàncies” amb l’actual Govern autonòmic de Carlos Mazón “són públics i notoris”, recorda l’exconsellera.

Etiquetas
stats